Σε επιφυλακή βρίσκονται γιατροί, που αναφέρουν ότι μια σειρά ασθενών που νοσούν με κοροναϊό εμφανίζουν ως συμπτώματα μώλωπες και εξανθήματα στα πόδια τους.

 Το σύμπτωμα ονομάστηκε “COVID toes” και έχει διαπιστωθεί σε παιδιά και εφήβους που δεν έχουν τα παραδοσιακά συμπτώματα της νόσου, όπως βήχας, πυρετός και δύσπνοια.

 Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δέχονται αρκετές κλήσεις σχετικά με εξανθήματα στα δάχτυλα των ποδιών, χωρίς να γνωρίζουν τι τα προκαλεί.

 Πού αποδίδουν οι ειδικοί το φαινόμενο

 Ειδικοί εκτιμούν ότι τα συμπτώματα ενδέχεται να οφείλονται σε μικροσκοπικούς θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία των δακτύλων και των ποδιών ή στα αντιβιοτικά.

 Παρά τον αυξανόμενο αριθμό τέτοιον συμπτωμάτων στις ΗΠΑ αλλά και σε όλον τον κόσμο, τα εξανθήματα δεν περιλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

 Η Δρ. Λίντι Φοξ, δερματολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο υποστήριξε ότι έχει δει «πολλούς πολλούς ανθρώπους» με τέτοια συμπτώματα. «Σχεδόν πολλοί για να μετρηθούν» δήλωσε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

 Όπως είπε μάλιστα, οι δερματολόγοι δέχονται κλήσεις από ανθρώπους που ρωτούν γιατί συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές στα δάκτυλα. Το φαινόμενο έχει εντοπιστεί και στην Ευρώπη, κυρίως σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία.

 Ενδεχόμενο να δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η εξάπλωση του κοροναϊού

 Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας υποστηρίζουν ότι τα εξανθήματα ενδέχεται να είναι σημάδι της ταχείας και μεγάλης εξάπλωσης της νόσου. «Είναι ένα σημάδι ότι η Covid-19 είναι πιο διαδεδομένη στην κοινωνία μας απ’ ότι νομίζουμε» είπε στο Fox 5 NY η Δρ. Φοξ, που μετέχει στην task force της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

 Πάντως γιατροί καθησυχάζουν, λέγοντας ότι οι άνθρωποι συχνά αναπτύσσουν εξανθήματα όταν καταπολεμούν λοιμώξεις, ειδικά λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως τον Covid-19.

 Επίσης, οι γιατροί σημειώνουν ότι μετά από μία εβδομάδα, τα συμπτώματα καθαρίζουν και δεν προκαλούν βλάβη στο δέρμα σε βάθος χρόνου.

br> ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα