O νέος κορονοϊός είναι φυσικής προέλευσης και δεν προέκυψε από κάποιο εργαστήριο της Γουχάν, διαβεβαίωσαν οι επιτελείς του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, με αφορμή σχετικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών δρ Μάικ Ράιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό, υπογράμμισε ότι ο ΠΟΥ θα χαρεί να λάβει μια τέτοια πολύ σημαντική πληροφορία και αντιλαμβάνεται ότι η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αποφασίσει πότε θα διαθέσει αυτήν την πληροφορία.

"Αλλά μέχρι τότε", συνέχισε ο κ. Ράιαν, "γνωρίζουμε ότι είναι φυσικής προέλευσης και πρέπει να μάθουμε ποιος είναι ο ενδιάμεσος ξενιστής, όπως συνέβη με τους ιούς MERS και Ebola, προκειμένου να κάνουμε τις απαιτούμενες αλλαγές στις σχέσεις μας με τα ζώα και την ζωϊκή και τροφική αλυσίδα, ώστε το φαινόμενο να μην επαναληφθεί. Γι΄ αυτό εξάλλου υπάρχει η ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσης. Μέχρι τότε, το θέμα είναι πολιτικό και όχι επιστημονικό".

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του προγράμματος Ζωονόσων του ΠΟΥ, δρ Μαρία Βαν Κερκόφ, σημείωσε πως πρόκειται για κορονοϊό, έναν ιό που από παλιά γνωρίζουμε ότι συνδέεται με τις νυχτερίδες, λόγω γενετικής αλληλουχίας. Για τον συγκεκριμένο κορονοϊό δεν γνωρίζουμε ποιο ήταν το ενδιάμεσο ζώο - ξενιστής, που προκάλεσε τη μεταπήδηση του ιού στον άνθρωπο. Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15.000 πλήρεις γενετικές αλληλουχίες διαθέσιμες, που δείχνουν ότι ο ιός είναι φυσικής προέλευσης.

Σημειώνεται ότι το θέμα της προέλευσης του νέου κορονοϊού έχει αποτελέσει προϊόν αντιπαράθεσης στην παγκόσμια κοινότητα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζει πως έχει δει αποδείξεις που τον συνδέουν με ένα εργαστήριο στην πόλη της Γουχάν στην Κίνα, ενώ χθες επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, λέγοντας πως υπάρχει σημαντικός ο αριθμός αποδείξεων ότι η πανδημία προήλθε από κινεζικό εργαστήριο.

«Υπάρχουν τεράστιες αποδείξεις ότι ο ιός ξεκίνησε από εκεί» δήλωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ στην εκπομπή "This Week" του ABC, κατηγορώντας παράλληλα το Πεκίνο για απόκρυψη στοιχείων σχετικά με τα πραγματικά αίτια πρόκλησης και εξάπλωσης της πανδημίας. Στο ερώτημα, κατά πόσο ο ιός ξέφυγε ακούσια από το εργαστήριο ή απελευθερώθηκε σκόπιμα, ο Μ.Πομπέο αρνήθηκε να απαντήσει, παρ' ότι ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον χειρισμό του θέματος από την Κίνα.

«Η Κίνα έχει παρελθόν σε αυτό, είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί εργαστήρια τα οποία δεν τηρούν τους κανόνες», υποστήριξε ο Πομπέο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας ενός ιού που προήλθε από κινεζικά εργαστήρια», συμπλήρωσε. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ακόμα ότι πολλά εργαστήρια στην Κίνα εργάζονται πάνω σε μεταδοτικούς παθογόνους οργανισμούς, προσθέτοντας ότι τα εργαστήρια αυτά λειτουργούν υπό περίεργες συνθήκες ασφαλείας.