Έχει απόλυτο δίκιο ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας: Ούτε συναγερμός έχει σημάνει ούτε μαζικό είναι το φαινόμενο της βαριάς νόσησης παιδιών και εφήβων στη Βρετανία, από ένα σύνδρομο, το οποίο συνδέεται και δεν συνδέεται, πάντως απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση, με τον νέο κοροναϊό SARS – COV 2. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν κατηγορηματικός σήμερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, κατά τη

διάρκεια της καθιερωμένης, ημερήσιας ενημέρωσης για την εξάπλωση της επιδημίας του SARS – COV 2 στη χώρα μας.

Πράγματι, σύμφωνα με όσα μπορεί να διαβάσει κανείς, μεταξύ άλλων, στο σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Independent, oι γιατροί του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) έχουν ήδη προειδοποιηθεί να αναζητήσουν μια σπάνια, αλλά επικίνδυνη αντίδραση σε παιδιά, η οποία μπορεί, δύναται να συνδέεται με λοίμωξη από νέο κοροναϊό SARS – CoV 2.

Μια επείγουσα ειδοποίηση, η οποία απεστάλη στους γιατρούς, ανέφερε ότι τα τμήματα εντατικής θεραπείας στο Λονδίνο και σε άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν βαρέως άρρωστα παιδιά με ασυνήθιστα συμπτώματα.

Αυτό περιλαμβάνει "φλεγμονή πολλαπλών συστημάτων", με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.

Ορισμένα από αυτά τα βαρέως πάσχοντα παιδιά, αλλά όχι όλα, είναι θετικά στον νέο κοροναϊό.

Δεν είναι σαφές πόσα παιδιά έχουν διαγνωστεί με το νέο σύνδρομο, αν και οι αριθμοί εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλοί.

Η προειδοποίηση ανέφερε ότι υπάρχει "αυξανόμενη ανησυχία" για ένα φλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο σχετίζεται με τον νέο κοροναϊό και εμφανίζεται σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, μπορεί να υπάρχει κάποια άλλη λοίμωξη, η οποία δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί και συνδέεται με αυτές τις περιπτώσεις.

Αυτοί οι νέοι ασθενείς διαφόρων ηλικιών ήταν εξαιρετικά άρρωστοι. Είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά με το σύνδρομο τοξικού σοκ, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει υψηλή θερμοκρασία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, εξάνθημα και δυσκολία στην αναπνοή.

Μερικοί είχαν επίσης γαστρεντερικά συμπτώματα - πόνο στην κοιλιά, έμετο ή

διάρροια - και φλεγμονή της καρδιάς, καθώς και μη φυσιολογικά αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτά είναι τα σημάδια που μπορείτε να δείτε όταν το σώμα κατακλύζεται, καθώς προσπαθεί να καταπολεμήσει μια μόλυνση.

Η προειδοποίηση, η οποία έχει πλέον κοινοποιηθεί ευρύτερα, συμβουλεύει ότι αυτές οι περιπτώσεις χρειάζονται επείγουσα θεραπεία.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι πολύ λίγα παιδιά αρρωσταίνουν σοβαρά από τον νέο κοροναϊό - στοιχεία από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι είναι ο πληθυσμός που επηρεάζεται λιγότερο από την ασθένεια.

Η NHS England είπε ότι γνωρίζει λιγότερες από 20 τέτοιες περιπτώσεις στη χώρα, καθώς και ότι θα συνεχιστούν περαιτέρω οι έρευνες.

Το Royal College of Paediatrics and Child Health είπε ότι οι γονείς, εάν ανησυχούν για την

υγεία των παιδιών τους για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από έναν επαγγελματία Yγείας.