Καταστήματα, σχολεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητισμός: Πολύ προσεκτικά και σταδιακά, μία μία οι χώρες της Ευρώπης αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown που έχουν επιβάλει για να περιορίσουν τη διάδοση του κορoναϊού.

Στην Ισπανία, επετράπη στα παιδιά κάτω των 14 ετών να βγαίνουν από το σπίτι έως και μία ώρα, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., αλλά μόνο για να συνοδεύσουν κάποιον ενήλικα στο σουπερμάρκετ ή το φαρμακείο και παραμένοντας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους. Τα υπόλοιπα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στην Ιταλία, η άρση των μέτρων θα γίνει σε τέσσερα στάδια. Σήμερα (27/4) ξεκινούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ στις 4 Μαΐου θα ανοίξουν τα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών. Στις 18 Μαΐου ανοίγουν τα μπαρ και τα εστιατόρια.

Στη Γαλλία, η χώρα θα επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων μετά τον τερματισμό του lockdown στις 11 Μαΐου, αν και θα παραμείνουν κάποιοι περιορισμοί σε ορισμένες περιοχές. Μπαρ και εστιατόρια ανοίγουν στις 15 Ιουνίου.

Στην Αυστρία, οι ναοί και οι άλλοι χώροι λατρείας στη χώρα θα επαναλειτουργήσουν από τις 15 Μαΐου, αλλά με κάποιους περιορισμούς (ένας πιστός ανά 20 τ.μ., τήρηση κοινωνικής απόστασης κλπ.). Οι μαθητές του Δημοτικού και της Μέσης Εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 18 Μαΐου, ενώ όλα τα άλλα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 3 Ιουνίου.

Στο Βέλγιο, όλα τα καταστήματα θα επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν από τις 11 Μαΐου, ενώ τα σχολεία θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο με περιορισμένο αριθμό μαθητών στην κάθε τάξη.