Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, με διάγγελμα του, απείλησε ανοιχτά την Τουρκία και τον πρόεδρό της Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα του κόψουμε το χέρι».

«Ο Ερντογάν θα τιμωρηθεί. Θα του κόψουμε το χέρι», δήλωσε για τον Τούρκο πρόεδρο ο ισχυρός άνδρας της Λιβύης, που βλέπει το τελευταίο διάστημα να δέχονται οι δυνάμεις του σοβαρά πλήγματα από δυνάμεις που στηρίζονται από την Τουρκία.

Ο Χαφτάρ επιτέθηκε επίσης και κατά της κυβέρνησης Σάρατζ και των μέσων που χρησιμοποιεί προκειμένου να εδραιωθεί στην εξουσία, με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει πάρει εδώ και καιρό ξεκάθαρη θέση υπέρ του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. απηύθυναν σήμερα κοινή έκκληση για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λιβύη, λέγοντας πως όλες οι πλευρές πρέπει να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτές του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και της Ειδικής Αντιπροσώπου για τη Λιβύη, Στέφανι Τούρκο Ουίλιαμς στην έκκλησή τους για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λιβύη, αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Καλούμε όλους τους παράγοντες στη Λιβύη να εμπνευσθούν από το πνεύμα του ιερού μήνα του Ραμαζανιού και να επαναλάβουν τις συνομιλίες για μια αυθεντική εκεχειρία, προστίθεται στη δήλωση, η οποία υπογράφεται από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοσέπ Μπορέλ και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο και της Γερμανίας Χάικο Μάας.