Καθ 'όλη τη διάρκεια του Μαρτίου, καθώς η πανδημία αποκτούσε δυναμική στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές από τις προετοιμασίες επικεντρώθηκαν στους μηχανικούς αναπνευστήρες, που έπρεπε να σώσουν τη ζωή όλων.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Andrew M. Cuomo (D) και ο Πρόεδρος Τραμπ έκαναν λόγο για τον αριθμό των αναπνευστήρων τον οποίον είχε διαθέσιμο το κράτος. Οι γιατροί έδιναν ιδέες

για τροποποιήσεις σχετικά με τη θεραπεία των περισσότερων ασθενών, ενώ άλλοι αγωνίστηκαν για το ερώτημα πώς να τους κατανείμουν δίκαια αν εξαντλούνταν.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, τώρα, πέντε εβδομάδες μετά την κρίση, μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA σχετικά με το μεγαλύτερο σύστημα Υγείας της Νέας Υόρκης, υποδηλώνει μια πραγματικότητα που, όπως και πολλά άλλα για τον νέο κοροναϊοό, συγχέει τις πρώτες μας προσδοκίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 20 τοις εκατό όλων αυτών που νοσηλεύτηκαν πέθαναν - ένα εύρημα παρόμοιο με το ποσοστό που χάθηκαν σε κανονικούς χρόνους μεταξύ εκείνων που γίνονται δεκτοί για αναπνευστική δυσχέρεια.

Όμως, οι αριθμοί αποκλίνουν περισσότερο για τους σοβαρά ασθενείς στους αναπνευστήρες.

Ογδόντα οκτώ τοις εκατό (88%) των 320 covid-19 ασθενών σε αναπνευστήρες που παρακολουθήθηκαν στη μελέτη πέθαναν. «Για όσους έχουν αρκετά σοβαρή πορεία για να απαιτήσουν νοσηλεία μέσω του τμήματος επειγόντων περιστατικών, είναι ένας θλιβερός αριθμός», δήλωσε η Karina W. Davidson, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης και καθηγήτρια στα Ινστιτούτα Ιατρικής Έρευνας του Feinstein στο Northwell.

Τα ποσοστά θνησιμότητας στη μελέτη JAMA περιλαμβάνουν μόνο ασθενείς που πέθαναν ή εξήλθαν της ΜΕΘ.

Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία κατά τη διάρκεια της μελέτης εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται όταν πραγματοποιήθηκε η ανάλυση, οπότε τα τελικά αποτελέσματά τους ήταν άγνωστα.

Η ανάλυση είναι η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη ματιά στα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές εξέτασαν τα ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία 5.700 ασθενών που είχαν μολυνθεί με covid-19 μεταξύ 1ης Μαρτίου και 4 Απριλίου, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία στα 12 νοσοκομεία της Northwell Health που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, στο Long Island και στο Westchester County - όλα τα επίκεντρα της επιδημίας. Εξήντα τοις εκατό ήταν άνδρες, 40 τοις εκατό γυναίκες και η μέση ηλικία ήταν 63.

«Είναι σημαντικό να δούμε αμερικανικά δεδομένα, καθώς έχουμε διαφορετικούς πόρους στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία στους πληθυσμούς μας», δήλωσε ο Νταβίντσον.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι από εκείνους που νοσηλεύτηκαν, το 57% είχαν υπέρταση, το 41% ήταν παχύσαρκοι και το 34% είχαν διαβήτη, ο οποίος συνάδει με τους παράγοντες κινδύνου που απαριθμούνται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης. Απόν από την κορυφή της λίστας ήταν το άσθμα. Καθώς οι γιατροί και οι ερευνητές έχουν μάθει περισσότερα για το covid-19, τόσο λιγότερο φαίνεται ότι το άσθμα παίζει κυρίαρχο ρόλο στα αποτελέσματα.

Ένα άλλο εκπληκτικό εύρημα από τη μελέτη ήταν ότι το 70% των ασθενών που ήταν αρκετά άρρωστοι για να εισαχθούν στο νοσοκομείο δεν είχαν πυρετό. Ο πυρετός αυτή τη στιγμή αναφέρεται ως το κορυφαίο σύμπτωμα του covid-19 από το CDC και για εβδομάδες, πολλά κέντρα τεστ για τον ιό έδιωχναν τους ασθενείς εάν δεν είχαν πυρετό.

Ο Ντέιβιντσον είπε ότι ως αποτέλεσμα αυτών των ευρημάτων, η Northwell ενθαρρύνει άτομα με υποκείμενες καταστάσεις υγείας, όπως υπέρταση και διαβήτη, που ενδέχεται να εκτίθενται στον ιό και που μπορεί να μην έχουν πυρετό να συμβουλευτούν έναν γιατρό νωρίτερα παρά αργότερα.