Ένα νέο σκηνικό Έβρου επιχειρεί να στήσει η Τουρκία αυτή τη φορά στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα εργαλειοποιεί για ακόμη μια φορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, προκειμένου να προωθήσει τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις.

Όπως περιγράφεται και σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Welt», η Τουρκία ετοιμάζεται να προωθήσει εκ νέου πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Κάτι για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες και σχετική εγρήγορση από τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες μέρες.

Μάλιστα, το δημοσίευμα φιλοξενεί τις δηλώσεις ενός πρόσφυγα από τη Συρία, οποίος μιλώντας για το πώς μεταφέρονται από την τουρκική αστυνομία στις κατά τόπου συνοριακές περιοχές με την Ελλάδα, δήλωσε πως «έχουμε χρησιμοποιηθεί σαν μπάλα παιχνιδιού από την Τουρκία».

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι στους πληθυσμούς που συγκεντρώνονταν στα σύνορα με την Ελλάδα, ήταν πολύ πιθανό να υπήρχαν και νοσούντες από τον κορωνοϊό.

Η αποκάλυψη των τουρκικών σχεδίων φαίνεται πως εξόργισε την Άγκυρα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για εγκλήματα κατά των μεταναστών.

Πάντως, η τουρκική πολιτική, σε ότι αφορά τις ασκήσεις πιέσεων προς Ελλάδα και ΕΕ, είναι ξεκάθαρη.

Άλλωστε, πρόσφατα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σοϊλού, μιλώντας για την απόσυρση προσφύγων και μεταναστών από την τουρκική πλευρά του Έβρου, είχε τονίσει πως «το ότι τους αποσύρουμε, δε σημαίνει ότι αλλάζουμε απόφαση».

Έτσι, «εξηγείται»και η συγκέντρωση των πληθυσμών στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, προκειμένου να προωθηθούν στην Ελλάδα, με «σύμμαχο» και τον καιρό, ο οποίος έχει βελτιωθεί αισθητά.

Η Τουρκία, μέσω της εργαλειοποίησης ταλαιπωρημένων ανθρώπων, θα ασκήσει για ακόμα μια φορά πιέσεις στην ΕΕ. Στο επίκεντρο αυτών των πιέσων θα βρεθεί ακόμα φορά η Ελλάδα.

Πάντως, αξίζει να σημειώθει, ότι σε εσωτερικό πεδίο, το θέμα μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών δεν έχει δημοσιότητα.

Η επικαιρότητα στη γειτονική χώρα περιέχει κοροναϊό, ο οποίος θερίζει την κυριολεκτικά την Τουρκία αλλά και την τραγική πορεία της οικονομίας της, η οποία επαπειλείται για ακόμα μια φορά με το να βρεθεί προ των πυλών του ΔΝΤ.