Τον κώδωνα του κινδύνου για τον υψηλό κίνδυνο μόλυνσης εν αγνοία από το νέο κοροναϊό κρούει ο διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επισημαίνοντας ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις φορείς στις ΗΠΑ είναι ασυμπτωματικός.

 Κι αυτό, όπως είπε ο δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, πιθανότατα εξηγεί τον ταχύ ρυθμό εξάπλωσης των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα παρά τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι του τομέα δημόσιας υγείας θεωρούν ότι ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί είναι πολύ υψηλότερος από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Μια από τις πληροφορίες που έχουμε σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώσει τώρα είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί και το ποσοστό τους μπορεί να φθάνει το 25%.

Κι αυτό είναι σημαντικό επειδή κυκλοφορούν άτομα που μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα και συμβάλλουν στη διασπορά του κοροναϊού, όπως διαπιστώσαμε».

 Όπως είπε ο διευθυντής του CDC οι ασυμπτωματικοί φορείς μπορεί να διασπείρουν τον κοροναϊό έως και 48 ώρες προτού εμφανιστούν τα όποια συμπτώματα. Υπάρχουν αρκετές αναφορές ατόμων που διαγνώστηκαν με Covid-19 και τα οποία είπαν ότι δεν εμφάνισαν βήχα, πυρετό ή δυσχέρεια στην αναπνοή. Ένας 26χρονος στην Γκουανγκντόνγκ της Κίνας μολύνθηκε αφού ήρθε σε επαφή με άτομο από την Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, o 26χρονος διαγνώστηκε θετικός στον κοροναϊό την 7η, 10η και 11η μέρα μετά την επαφή, αλλά δεν εμφάνισε διόλου συμπτώματα. Αν και ένιωθε πολύ καλά, είχε τεράστιες ποσότητες του ιού στη μύτη και το φάρυγγά του.

Η ανησυχητική μελέτη για τους ασυμπτωματικούς φορείς στην Ισλανδία

Υπάρχουν πρόσθετες ενδείξεις ότι άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα συμβάλουν σημαντικά στην εξάπλωση του κοροναϊού.  Μια νέα μελέτη στην Ισλανδία αναφέρει ότι το 50% όσων διαγνώστηκαν θετικοί, ήταν ασυμπτωματικοί, πράγμα που σημαίνει ότι από τους 17.900 φορείς οι 8.950 δεν είχαν ταλαιπωρηθεί από βήχα, πυρετό ή δύσπνοια.

  Και γι’ αυτό το λόγο τώρα το CDC  σκέφτεται τώρα να εισηγηθεί να φορούν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες μάσκες όταν βγαίνουν από τα σπίτια τους κι όχι μόνον οι διαγνωσμένοι φορείς ή οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Ο κοροναϊός θα είναι «μαζί μας» την επόμενη διετία

Ο δρ Ρέντφιλντ προειδοποίησε ότι ο κοροναϊός με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επηρεάσει την καθημερινότητα των πολιτών την επόμενη διετία, ενώ συμφωνεί με την άποψη του δρος Άντονι Φάουτσι, διευθυντού του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Νοσημάτων (NIH), ότι έρχεται δεύτερο κύμα της πανδημίας.

 «Ο ιός θα είναι μαζί μας. Ελπίζω ότι θα περάσουμε αυτό το πρώτο κύμα και θα έχουμε κάποιο χρόνο στη διάθεσή μας να προετοιμαστούμε για το δεύτερο. Ελπίζω ότι ο ιδιωτικός τομέας σε συνεργασία και με την κυβέρνηση και το ΝΙΗ θα αναπτύξει ένα εμβόλιο, που τελικά θα αλλάξει τις επιπτώσεις αυτού του κοροναϊού», δήλωσε στο NPR. Ειδικοί, πάντως, θεωρούν ότι θα παρέλθει ένα διάστημα 12 – 18 μηνών μέχρις ότου να είναι διαθέσιμο κάποιο εμβόλιο.


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα