Έναν μεταλλαγμένο υπότυπο του κοροναϊού ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν Κινέζοι επιστήμονες.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Daily Mail, ειδικοί διαπίστωσαν μία ασυνήθιστη περίπτωση άντρα με τη νόσο Covid-19 που ήταν μεταδοτική για 49 μέρες, ένα χρονικό διάστημα ρεκόρ σε σχέση με ό,τι έχει αναφερθεί προηγουμένως.

 Ωστόσο, τα συμπτώματα του που είχε ο συγκεκριμένος ασθενής ήταν ήπια και οι ερευνητές δήλωσαν ότι φαίνεται ότι είχε αναπτύξει μία «δυναμική ισορροπία» με τον ιό.

Η «χρόνια» περίπτωση υποδεικνύει ένα στέλεχος που μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων για εβδομάδες, ακόμα και αν ο φορέας δεν παρουσιάζει πολλά συμπτώματα.

 Όπως σημειώνει η Daily Mail, προκειμένου να αναρρώσει ο άντρας χρειάστηκε να του γίνει θεραπεία με αίμα επιζώντος της Covid-19 της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. ‘

 Η έκθεση που αφορά στον συγκεκριμένο ασθενή δημοσιεύθηκε στις 27 Μαρτίου στο medRxiv ένα site με ιατρικές εκθέσεις που δεν έχουν εξετασθεί ή αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες.

 Ο άντρας από την Κίνα, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί, επισκέφθηκε στις 8 Φεβρουαρίου νοσοκομείο στην Ουχάν για να κάνει τεστ για τον νέο κορανοϊό SARS-CoV-2. Δήλωσε ότι είχε για περίπου μία εβδομάδα παρουσίαζε πυρετό, αλλά δεν είχε άλλα συμπτώματα, όπως βήχα.

 Υποβλήθηκε σε τεστ για Covid-19 μέσω επιχρίσματος από τον λαιμό τα οποία βγήκαν θετικά την 17η, την 22η, την 26η, την 30η, την 34η, την 39η, την 43η και την 49η μέρα. Έ να τεστ ωστόσο την 47η μέρα, που ενδέχεται να ήταν λανθασμένο, βγήκε αρνητικό.

 Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι ο ασθενής μετέδιδε τον ιό για 49 μέρες είτε μέσω της αναπνοής, είτε μέσω του φτερνίσματος και του βήχα.

 Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η μετάδοση ιών διαρκεί 20 ημέρες κατά μέσο όρο, με τη μεγαλύτερη περίπτωση να κάνει λόγιο για 37 ημέρες.

 Με τον ασθενή να μην μπορεί προφανώς να πολεμήσει τον ιό έπρεπε να υποβληθεί σε θεραπεία με αίμα που χρησιμοποιείται στην Κίνα και πειραματικά στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικότερα, του έγινε μετάγγιση πλάσματος από πάσχοντα του κοροναϊό που είχε αναρρώσει και είχε αντισώματα του ιού στο αίμα του.

 Σύμφωνα με αναφορές ηλικιωμένη συγγενής του ασθενούς βρέθηκε επίσης θετική στον κοροναϊό, είχε όμως μέτρια συμπτώματα. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι είχε υποκείμενα νοσήματα που την καταστούσαν ευάλωτη απέναντι στον ιό, φέρεται να είχε γρηγορότερη ανάκαμψη από τον μέσο όρο για την ηλικία της.

 Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να δείχνουν ένα νέο ήπιο υποτύπο SARS-CoV-2, που είναι λιγότερο τοξικός και μολυσματικός αλλά είναι πιο δύσκολο να εξαλειφθεί, και φαίνεται επίσης να επηρεάζει τόσο τους νέους σε ηλικία όσο και τους μεγαλύτερους.


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα