Διεθνή αναγνώριση κερδίζουν οι ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση σε σχέση με την πανδημία του κοροναϊού και που έχουν αξιολογηθεί θετικά από μια σειρά παραγόντων. Από ξένα ΜΜΕ μέχρι πολιτικούς και, κυρίως, στελέχη του ΠΟΥ αποδίδονται τα εύσημα για τη γρήγορη κινητοποίηση των Αρχών, τις αποφάσεις περιορισμού της κυκλοφορίας και τα μέτρα που συνολικά έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής.
Ειδικότερα, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να λαμβάνει μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της πανδημίας του κοροναϊού από τις 10 Μαρτίου, ταχύτερα από άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Το Reuters κάνει επίσης αναφορά στα συνολικά μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση από τις αρχές Μαρτίου, από το κλείσιμο σχολείων, εστιατορίων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων έως την απαγόρευση των συναθροίσεων και την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων έως τις 30 Απριλίου.
Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, Hans Kluge, έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Υγείας για τις «τολμηρές προσπάθειες κινητοποίησης της κοινότητας, για να περιορίσουν και να καταπολεμήσουν το ξέσπασμα του κοροναϊού», όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Τwitter. Παράλληλα, σε μήνυμά του προ ημερών ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Πατρίκ Μεζονάβ, χαιρέτισε τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την κινητοποίηση του υγειονομικού και διοικητικού συστήματος της Ελλάδας, παρότι είναι αποδυναμωμένο έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης, όπως τόνισε. Ακόμα, αναφέρθηκε στις προσλήψεις προσωπικού καθώς και στην ετοιμότητα των ιδιωτικών νοσοκομείων και του Στρατού.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αλέξης Γιαννούλιας, πρώην «περιφερειακός» υπουργός Οικονομικών της πολιτείας του Ιλινόι, έσπευσε επίσης να αναγνωρίσει τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα. «Απίστευτα υπερήφανος για το φίλο μου και πρώην συμπαίκτη, τον Έλληνα υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και όλη την κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού», έγραψε ο Γιαννούλιας στο Τwitter. «Η γενναία ηγεσία τους θα βελτιώσει την καμπύλη (σ.σ.: με τα κρούσματα του κοροναϊού) και θα σώσει ζωές». Από τις ΗΠΑ έστειλε το δικό του μήνυμα ο διακεκριμένος καθηγητής του Yale Νικόλας Χρηστάκης, που είναι και διευθυντής στο Εργαστήριο Ανθρώπινης Φύσης στο γνωστό αμερικανικό πανεπιστήμιο. Σε ανάρτησή του στο Τwitter τόνισε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορθώς έκλεισε τα σχολεία και έκανε άλλες ανακοινώσεις για να μειώσει τις κοινωνικές επαφές. Δεν πρέπει να μαζεύεστε έξω. Δεν είναι διακοπές. Μείνετε σπίτι!». Σε άλλη του ανάρτηση ο κ. Χρηστάκης επαίνεσε την απόφαση της κυβέρνησης να ανασταλούν οι Λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τις αρχές Μαρτίου η στρατηγική του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είχε αποσπάσει τα εύσημα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), εκπρόσωποι του οποίου μετείχαν σε συνεδρίαση της ελληνικής Επιτροπής Αντιμετώπισης του κοροναϊού
«Για να σώσει τον ελληνικό Τύπο, η κυβέρνηση δεν χρονοτρίβησε», σχολιάζει η «Le Figaro», αναδεικνύοντας μια άλλη πτυχή. Η γαλλική εφημερίδα τονίζει στο ρεπορτάζ της πως ο συγκεκριμένος τομέας στην Ελλάδα πλήττεται από την εφαρμογή των περιορισμών μετακίνησης που επιβλήθηκαν στις αρχές Μαρτίου για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Αναφέρει, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική την πώληση των εφημερίδων σε σουπερμάρκετ, σημειώνοντας πως «στα μεγάλα δεινά επιστρατεύονται τα μεγάλα μέσα. Ο ελληνικός Τύπος είναι, όπως και η υπόλοιπη οικονομία της χώρας, θύμα των ευρύτερων περιοριστικών μέτρων».
Τα εύσημα αποδίδει ο διεθνής Τύπος και στους Έλληνες για τη στάση τους μέχρι τώρα. «Όπως φαίνεται, οι Έλληνες αναγνωρίζουν τη σημασία αυτής της παγκόσμιας κρίσης και δίνουν μαθήματα φιλότιμου σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία. Επίσης, οι Έλληνες εστιάζουν στην αξία της οικογένειας, που τους ενώνει στις δύσκολες στιγμές και καταφέρνουν να βγαίνουν νικητές», έγραφε χαρακτηριστικά προχθές η βρετανική «Daily Telegraph»