Ο Αλμπέρ Ουντερζό (Albert Uderzo), ο σχεδιαστής, δημιουργός μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί (René Goscinny) του Αστερίξ, πέθανε σήμερα σε ηλικία 92 ετών.

«Ο Αλμπέρ Ουντερζό πέθανε στο ύπνο του στο σπίτι του στο Νεγί από καρδιακή προσβολή που δεν είχε σχέση με τον κορονοϊό. Ηταν πολύ κουρασμένος τις τελευταίες εβδομάδες», εξήγησε πρόσωπο της οικογένειάς του.

Βιογραφία

Ο Ουντερζό θεωρείται ευρέως ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς των γαλλοβελγικών κόμικς, με μεγάλη επίδραση στις μεταγενέστερες γενιές. Ήταν συνδημιουργός, μαζί με τον σεναριογράφο Ρενέ Γκοσινί της σειράς κόμικς Αστερίξ και Οβελίξ.

Σύμφωνα με δεδομένα της UNESCO, ανήκει στους δέκα πιο πολυμεταφρασμένους γαλλόφωνους συγγραφείς και είναι ο τρίτος πιο πολυμεταφρασμένος δημιουργός κόμικς, μετά τον Γκοσινί και τον Hergé.

Πως «γεννήθηκε» ο Αστερίξ

O Γκοσινί και ο Ουντερζό δούλευαν μαζί στο περιοδικό Pilote. Όταν ο αρχισυντάκτης του περιοδικού τους ζήτησε να φτιάξουν ένα κώμικ αναζήτησαν έμπνευση από τη γαλλική ιστορία Κάπως έτσι, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη ρωμαϊκή κατοχή της Γαλατίας.

Ο Ουντερζό είχε στο μυαλό του έναν Αστερίξ ψηλό και μυώδη, αλλά τελικά επικράτησε η ιδέα του Γκοσινί

Στις 29 Οκτωβρίου 1959, έκαναν την εμφάνισή τους οι δύο εναρκτήριες σελίδες της σειράς. Η σειρά έγινε τόσο αγαπητή, που το 1965 το Pilote υιοθέτησε τον υπότιτλο Le Journal d'Astérix et d'Obélix («Το περιοδικό του Αστερίξ και του Οβελίξ»)


Στις 5 Νοεμβρίου 1977 ο Γκοσινί πεθαίνει από καρδιακή ανακοπή και ο Ουντερζό αποφάσισε να αναλάβει εξολοκλήρου τη σειρά, Έγραψε και σχεδίασε 9 άλμπουμ μέχρι και το 2011 όπου αποφάσισε να αποσυρθεί οριστικά από το χώρο των κόμικς.

Πηγή: wikipedia