«Θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια για να ετοιμαστεί το εμβόλιο», δηλώνει στα «Παραπολιτικά» ο Τζορτζ Σκάνγκος, ο άνθρωπος που αποκαλείται και «τσάρος του κορωνοϊού», αφού επιλέχθηκε από την ένωση των εταιρειών βιοτεχνολογίας Biotechnology Innovation Organization (BIO) για να συντονίσει τις προσπάθειες των επιστημόνων να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Άλλωστε και η Vir Biotechnology, επικεφαλής της οποίας είναι ο Σκάνγκος, συνεργάζεται με την παλιά του εταιρεία, την Biogen, προκειμένου να αναπτύξει το δικό της φάρμακο, αξιοποιώντας την εμπειρία της πάνω στους κορωνοϊούς MERS και SARS.

«Κανονικά, η δημιουργία ενός εμβολίου απαιτεί αρκετά χρόνια, αλλά όλοι δουλεύουν για να προχωρήσουν τα πράγματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 1-2 χρόνια», εξηγεί ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας.

Όσο για το τι θα γίνει έως τότε; Ο Σκάνγκος ελπίζει ότι η εξάπλωση του ιού θα περιοριστεί με την άνοδο της θερμοκρασίας, όμως ξεκαθαρίζει ότι αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. «Νομίζω ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά εάν ο ιός θα υποχωρήσει όταν ο καιρός γίνει πιο ζεστός. Οι περισσότεροι ιοί που πλήττουν το αναπνευστικό είναι εποχικοί και γίνονται χειρότεροι τους ψυχρούς μήνες, επομένως, ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί και με το νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, αυτός είναι ένας ασυνήθιστος ιός και δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς θα συμπεριφερθεί», εξηγεί στα «Π».

Ποιος είναι ο Τζορτζ Σκάνγκος

Μεγάλωσε σε μια εργατική γειτονιά γεμάτη με Έλληνες μετανάστες στη Μασαχουσέτη και χρειάστηκε να πάει στην πρώτη δημοτικού για να μάθει να μιλά αγγλικά. Σαν μαθητής, ο Τζορτζ Σκάνγκος μισούσε τη βιολογία. Εκείνα τα χρόνια, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μια μέρα θα έμπαινε στο «The Power List 2016», ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον τομέα της ανακάλυψης και παραγωγής φαρμάκων. Σήμερα, είναι ο επιστήμονας που καλείται να σώσει τον πλανήτη από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Τζορτζ Σκάνγκος, πρώην CEO του γίγαντα της βιοτεχνολογίας Biogen και νυν επικεφαλής της start up Vir Biotechnology, είναι ο άνθρωπος που ηγείται των προσπαθειών της παγκόσμιας βιομηχανίας φαρμάκων να απαντήσει σε αυτή την επιδημία που μετρά περισσότερα από 4.600 θύματα. Με δεδομένο ότι η Vir δουλεύει ήδη πάνω σε ένα φάρμακο για τον θανατηφόρο ιό της Κίνας, ο Σκάνγκος επιλέχθηκε από την ένωση των εταιρειών βιοτεχνολογίας, Biotechnology Innovation Organization (BIO), προκειμένου να συντονίσει τις έρευνες τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη θεραπεία αυτού που οι επιστήμονες ονόμασαν Covid-19.

«Ο ρόλος μου είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, όμως είναι ξεκάθαρο ότι κάποιος πρέπει να πάρει τα ηνία. Είναι απολύτως φυσικό εμείς εδώ στην Vir να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο», είπε ο Σκάνγκος στο Reuters. Και αυτό γιατί η Vir έχει ριχθεί, μαζί με αρκετές ακόμα επιχειρήσεις, στη μάχη για τη θεραπεία του κορωνοϊού. Η έρευνά της εστιάζει σε ασθενείς που επιβίωσαν από το SARS, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει ήδη ανακαλύψει αρκετά αντισώματα που συνδέονται με τον κορωνοϊό.

Σε αυτή τη μάχη με το χρόνο για να βρεθεί το εμβόλιο που θα ανακόψει την εξάπλωση της επιδημίας, περίπου 40 εταιρείες βιοτεχνολογίας έχουν απευθυνθεί στην BIO για να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους, ενώ 20 είναι εκείνες που κάνουν τις δικές τους έρευνες για τη διάγνωση και θεραπεία του ιού. Η BIO δουλεύει τις τελευταίες εβδομάδες για να εντοπίσει αυτά τα ερευνητικά προγράμματα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και να συντονίσει τη συνεργασία των εταιρειών τόσο μεταξύ τους όσο και με τις κρατικές αρχές.

Πλέον, ενορχηστρωτής των προσπαθειών αυτών θα είναι ο Τζορτζ Σκάνγκος. Ένας επιστήμονας που το 2015 συμπεριελήφθη από το Harvard Business Review ανάμεσα στους δέκα καλύτερους σε επιδόσεις CEOs για τη δουλειά που έκανε στην Biogen, ενώ ταυτόχρονα περιγράφεται από ανθρώπους που έχουν δουλέψει μαζί του ως το πιο αγαπητό αφεντικό της βιομηχανίας.

Τις ελληνικές ρίζες του τις χρωστά στους γονείς του πατέρα του, οι οποίοι άφησαν πίσω τους την Ελλάδα, για να εγκατασταθούν στην πόλη Λιν, της Μασαχουσέτης. Ο Τζορτζ μεγάλωσε σε ένα μάλλον τυπικό σπίτι μεταναστών (ο πατέρας του ήταν λογιστής και η μητέρα του νοικοκυρά), όπου τα ελληνικά ήταν η μοναδική γλώσσα και οι οικογενειακοί δεσμοί ήταν ισχυροί. Ο Σκάνγκος έχει καμιά 30αριά ξαδέρφια, πολλά εκ των οποίων ζουν ακόμα στη Μασαχουσέτη.

Στο σχολείο μισούσε τις φυσικές επιστήμες και διέπρεπε στα γαλλικά, όμως όταν ως φοιτητής αναγκάστηκε να πάρει ένα υποχρεωτικό μάθημα βιολογίας, μαγεύτηκε. Έπειτα και από το διδακτορικό του στη γενετική μηχανική, εργάστηκε σε εργαστήρια που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας. Όπως για παράδειγμα σε εκείνο που δημιούργησε το πρώτο διαγονιδιακό ποντίκι, γράφοντας ιστορία και μεγάλους τίτλους σε όλες τις εφημερίδες της εποχής. Τα τελευταία χρόνια έβαλε τη σφραγίδα του και στον ιδιωτικό τομέα, αφού η θητεία του στην Biogen συνδέθηκε με πολύ καλές στιγμές για την εταιρεία. Στη Vir ασχολιόταν ήδη με τη θεραπεία μεταδοτικών ασθενειών, όταν η κρίση του κορωνοϊού τον έφερε μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του.