Κοινή δήλωση εξέδωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αντιδρώντας στην απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν για ένα μήνα τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη.

«Ο κοροναϊός αποτελεί μια παγκόσμια κρίση που δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη ήπειρο και η οποία απαιτεί συνεργασία και όχι μονομερή δράση», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι δύο ηγέτες.

Παράλληλα τόνισαν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν ταξιδιωτική απαγόρευση ελήφθη μονομερώς και χωρίς διαβούλευση».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει αποφασιστική δράση για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού», κατέλειξαν κλείνοντας τη σύντομη ανακοίνωσή τους.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Αθήνα σήμερα. Ωστόσο χθες το βράδυ, κατόπιν συνεννόησης και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις νέες εξελίξεις της εξάπλωσης του κοροναϊού, ακύρωσε το ταξίδι.  

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης αφορά τις 26 χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν, αλλά όχι το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και θα τεθεί εν ισχύ από αύριο.