«Η λύση της τραγωδίας των πάνω από 40.000 προσφύγων και μεταναστών που ζουν μήνες ή και χρόνια στην Ελλάδα δεν θα λυθεί μόνο με την φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών σε άλλες χώρες της ΕΕ», σχολιάζει η Tagesspiegel με τίτλο "Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα".

H γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «οι απελάσεις στην Τουρκία είναι για τους μετανάστες το χειρότερο δυνατό σενάριο μετά την Οδύσσεια που πέρασαν. Εκτός αυτού παραβιάζει και το Διεθνές Δίκαιο. Ορθώς οι εταίροι καλούν την Ελλάδα να σεβαστεί όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Μοιάζει κυνικό η Αθήνα να ζητά την αλληλεγγύη των εταίρων την ώρα που δυνάμεις ασφαλείας επιτίθενται με δακρυγόνα στους μετανάστες. Και σαν μην έφθανε αυτό η παρουσία φασιστικών ομάδων στα νησιά εντείνουν το αίσθημα ανασφάλειας και στους συνεργάτες της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ.

Το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει είναι να μεταφερθούν οι μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα και στη συνέχεια να κατανεμηθούν το ταχύτερο σε άλλες χώρες της ΕΕ. Παράλληλα δεν θα πρέπει να γίνονται παράνομες απωθήσεις στα σύνορα, αλλά αντίθετα να διασφαλίζεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου. Σύμφωνα με ειδικούς δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο τα σχέδια της Αθήνας να αναστείλει την καταγραφή αιτούντων άσυλο για ένα μήνα και να απελαύνει άμεσα όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται να σεβαστεί την Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Άμεσες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία ή τις χώρες προέλευσης παραβιάζουν το άρθρο 33 της Σύμβασης. Το Άρθρο 31 προβλέπει μάλιστα ότι δεν επιτρέπεται η ποινικοποίηση προσφύγων για παράνομη είσοδο σε μια χώρα, διότι πολύ συχνά δεν υπάρχουν νόμιμες δυνατότητες εισόδου. Η απώθηση ανθρώπων που χρήζουν προστασίας χωρίς να διασφαλίζεται διαδικασία ασύλου δεν είναι αντάξια της ΕΕ. Το ζητούμενο τώρα είναι μια "ευρωπαϊκή κατανομή προσφύγων με αίσθημα ευθύνης", όπως την απαιτούν με μια φωνή ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ και η γερμανική οργάνωση Pro Asyl».

Οι κατηγορίες του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα κάνοντας μάλιστα λόγο για ναζιστικές μεθόδους από ελληνικής πλευράς καταγράφονται σε αρκετά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης. Μερικοί τίτλοι: «Ο Ερντογάν επιρρίπτει στην Ελλάδα ναζιστικές μεθόδους» (Spiegel Online), «Ο Ερντογάν συγκρίνει την τακτική της Ελλάδας με εγκλήματα των ναζί» (Zeit Online) και «Ερντογάν: Οι ελληνικές αρχές υιοθετούν ναζιστικές μεθόδους» (General Anzeiger). Ενδεικτικά το Spiegel Online σημειώνει αναπαράγοντας τα λεγόμενα του τούρκου προέδρου: "Ότι έκαναν οι ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης το κάνουν και οι Έλληνες στο όνομα της Δύσης, σαν να ήταν πληρωμένοι της υπάλληλοι"».

Την ίδια στιγμή τόσο η εφημερίδα Bild όσο και η Handelsblatt αναφέρονται στις ιστοσελίδες τους στην σύγκρουση που προκάλεσε τουρκική ακταιωρός με σκάφος του ελληνικού λιμενικού κοντά στη Κω. Η Bild αναδημοσιεύει το tweet της ανταποκρίτριάς της στην Ελλάδα με το σχετικό βίντεο και σημειώνει: «Δεν είναι το πρώτο επεισόδιο στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα. Στις 6 Μαρτίου, υπήρξε παρόμοιο συμβάν, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί σύγκρουση».

πηγη: dw.com