Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς έκανε λόγο για «δολοφονικές» ενέργειες των ελληνικών αρχών κατά των αιτούντων άσυλο στα σύνορα, εξαπολύοντας παράλλήλα νέες καταγγελίες κατά της Ελλάδας  με φόντο το προσφυγικό και υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα δεν εξετάζει να κλείσει τα σύνορα με την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από τις Βρυξέλλες κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της, υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία δεν θα μείνει σιωπηλή σε αυτά που συμβαίνουν», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. 

«Η Ελλάδα δεν ξέρει το Διεθνές Δίκαιο. […] Ο Μητσοτάκης πρέπει πρώτα να μάθει το Διεθνές Δίκαιο. Θα πρέπει να διαβάσει την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Θα πρέπει να ξέρουν ότι η στάση που ακολουθούν στη συνοριογραμμή είναι φόνος. Υπάρχουν 4 -5 πρόσφυγες που σκοτώθηκαν στα σύνορα» δήλωσε ο Ερντογάν, απειλώντας ότι θα παρουσιάσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τις εικόνες με «ανθρώπους τους οποίους έγδυσαν» στα σύνορα.

Ο τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε, επίσης, ότι οι ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα του Έβρου χρησιμοποιούν βία για να αποτρέψουν την εισροή στη χώρα χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που συγκεντρώθηκαν στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει μια σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Μαρτίου για τη μεταναστευτική κρίση, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και πιθανόν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Θα συναντηθούμε στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα, την Τρίτη (17 Μαρτίου)», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το Anadolu.
Στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δέχθηκαν ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε το 2016 με την ΕΕ, ενώ, όπως ισχυρίστηκε, οι Βρυξέλλες παραδέχθηκαν ότι καθυστερούν στην υλοποίηση των δικών τους δεσμεύσεων.