Ο πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμώξεων (GfV), Χάρτμουτ Χένγκελ δηλώνει ότι η Γερμανία δεν πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την καταπολέμηση του κοροναϊού. «Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Handelsblatt" (έκδοση Τρίτης).

«Είναι απολύτως ρεαλιστικό ότι μπορεί να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή της βόρειας Ιταλίας. Το ποσοστό θνησιμότητας από τον Sars-CoV-2 είναι σίγουρα υψηλότερο από αυτό των φυσιολογικών κυμάτων της γρίπης. Μπορώ επίσης να φανταστώ δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας, όπως αυτά της Ιταλίας, όπου ο κοροναϊός έχει προκαλέσει έως τώρα τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων σε όλη την Ευρώπη. Σε σύγκριση με την Ιταλία, η Γερμανία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμη φάση. Πρέπει (όμως) να καταστήσουμε σαφές ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε για την καταπολέμηση του ιού εξαρτώνται πάντα από τη φάση της εξάπλωσης του ιού στην οποία βρισκόμαστε. Η αντιμετώπισή του εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση. Είναι όπως στον πόλεμο, όπου δεν ισχύουν πάντοτε τακτικές και στρατηγικές ούτε οι κανόνες», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

Αναφερόμενος στον τρόπο που αντιμετωπίζεται η επιδημία στη Γερμανία, ο Χένγκελ είπε: «Υπήρχαν κενά στη Γερμανία στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση του κοροναϊού. Παρόλα αυτά, η Γερμανία βρίσκεται ακόμα σε μια ελεγχόμενη κατάσταση. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Και τότε θα είναι σημαντικό να μπορούμε να μεταδώσουμε γρήγορα τόσο στους ειδικούς του συστήματος υγείας όσο και στην κοινωνία τους μεταβαλλόμενους κανόνες στον αγώνα για την καταπολέμηση του ιού».