Το τούρκικο «παζάρι» ξεκίνησε ο Ταγίπ Ερντογάν με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επαναδιαπραγματευτεί τη διμερή συμφωνία Άγκυρας - Βρυξελλών για το μεταναστευτικό.

Πιο συγκεκριμένα, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε και επίσημα την αναθεώρηση της συμφωνίας.

Η παραπάνω εξέλιξη σταχυολογεί και τις μέχρι σήμερα κινήσεις του Σουλτάνου που άνοιξε τη στρόφυγγα του μεταναστευτικού προκειμένου να πνίξει την Ε.Ε. και, στη συνέχεια, να ζητήσει περισσότερα από τις Βρυξέλλες. 

«Ο πρόεδρος ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατευθούν πολίτες και τουρκικός στρατός, καθώς και ότι θα διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή. Ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, καθώς η προηγούμενη συμφωνία δεν είναι πλέον λειτουργική» αναφέρεται σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Υπενθυμίζεται ότι διμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα έχει τη Δευτέρα στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ.