Την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καράκας προανήγγειλε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την επίσκεψη του στη Βενεζουέλα. "Θα συνεργαστούμε πιο στενά σε τομείς όπως η ενέργεια και η βιομηχανία παρά τις άδικες κυρώσεις των ΗΠΑ", τόνισε ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι προσπάθειες να εκδιωχθεί ο Νικολάς Μαδούρο από την προεδρία δεν είναι «χρήσιμες» και ότι οι αμερικανικές απειλές προς τη Βενεζουέλα είναι αντιπαραγωγικές.

Νωρίτερα, ο Λαβρόφ συναντήθηκε με τον ομόλογό του Χόρχε Αρρέαζα, όσο και την αντιπρόεδρο της χώρας Ντελσι Ροντρίγκεζ.

Το ταξίδι του Ρώσου Υπουργού στο Καράκας σηματοδοτεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη λατινοαμερικανική χώρα από το 2011.

Σημειώνεται ότι από την αρχή της κρίσης στη Βενεζουέλα, η Μόσχα έχει σταθεί αρωγός του καθεστώτος του Καράκας μέσω δανειακών διευκολύνσεων και στρατιωτικής βοήθειας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Μαδούρο ταξίδεψε στη Ρωσία όπου ανανέωσε «'ολα τα συμβόλαια στήριξης, συμβουλών και ανάπτυξης στον στρατιωτικό τεχνικό τομέα».

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα μπήκε σε μια νέα φάση στις αρχές του έτους, όταν κατά την καθιερωμένη εκλογή προέδρου του σώματος της εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού νόμιμα εκλεγμένου σώματος της χώρας, δυνάμεις του Μαδουρο απαγόρευσαν την είσοδο σε βουλευτές της αντιπολίτευσης. Στόχος ήταν να μην επανεκλεγεί στην προεδρία ο Γκουαϊδό με δεδομένο ότι τουλάχιστον 100 από τους 167 βουλευτές βρίσκονται στο πλευρό του.