Μπρα ντε φερ
Μπρα ντε φερ Δημήτρης Τάκης Χριστίνα Κοραή
netaniahoy_0
Διεθνή

Νετανιάχου: Εξομαλύνονται οι σχέσεις του Ισραήλ με το Σουδάν

Τι είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησε σήμερα για την "εξομάλυνση" των σχέσεων μεταξύ του Σουδάν, χώρας της οποίας οι περισσότεροι πολίτες είναι 'Αραβες και μουσουλμάνοι, και του Ισραήλ κατά τη συνάντησή του στην Ουγκάντα με τον επικεφαλής του Στρατιωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου στρατηγό 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν.

"Συνάντησα στο Εντέμπε τον πρόεδρο του Στρατιωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου του Σουδάν και συμφωνήσαμε να αρχίσουμε μια συνεργασία που θα εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών", έγραψε στο Twitter ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψής του στην Ουγκάντα, την πέμπτη του επίσκεψη στην Αφρική "τα τελευταία τρισήμισυ χρόνια".

Οι αραβικές χώρες έχουν θέσει ιστορικά ως προϋπόθεση για μια εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Αλλά ο Νετανιάχου και μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν μια αντίστροφη προσέγγιση σύμφωνα με την οποία η εξομάλυνση των σχέσεων με τις αραβικές χώρες μπορεί να ευνοήσει την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους.

Μεταξύ των αραβικών χωρών, το Ισραήλ διατηρεί διπλωματικές σχέσεις μόνο με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Τώρα προσεγγίζει και άλλες αραβικές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Ο Νετανιάχου δεν σταματά να δηλώνει ότι οι νέες πραγματικότητες στην περιοχή, αρχής γενομένης κατά την άποψή του από την εξάπλωση της επιρροής του Ιράν, δημιουργεί μια σύγκλιση συμφερόντων με τις αραβικές χώρες.

Μια εξομάλυνση με το Σουδάν θα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς οι σουδανικές αρχές κατηγορούσαν από παλιά το Ισραήλ πως υποστηρίζει τις εξεγέρσεις στο νότιο Σουδάν και στο Νταρφούρ. Το Νότιο Σουδάν έγινε ανεξάρτητο κράτος το 2011 ενώ η σύγκρουση στο Νταρφούρ, στη δυτική πλευρά του Σουδάν, συνεχίζεται.

Ο πρώην πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ ελ-Μπεσίρ, που ανατράπηκε τον περασμένο Απρίλιο, κατηγορούσε κυρίως το Ισραήλ ότι στηρίζει τους μαχητές στο Νταρφούρ του Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν (SLA) υπό τον Αμπντελουαχίντ Νουρ.

Μετά την ανατροπή του προέδρου Μπεσίρ, το Σουδάν κυβερνάται από μια μεταβατική αρχή υπό τον στρατηγό αλ-Μπουρχάν.

"Το Σουδάν οδηγείται σε νέα θετική κατεύθυνση... ο στρατηγός 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Μπουρχάν θέλει να βοηθήσει τη χώρα του να εκσυγχρονιστεί θέτοντας τέλος στην απομόνωσή της", αναφέρει ο Νετανιάχου σύμφωνα με ανακοίνωση.

Σε βάρος του Ομάρ ελ-Μπεσίρ εκκρεμούν δύο διεθνή εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν το 2009 και το 2010 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για "γενοκτονία", "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" και εγκλήματα πολέμου", στο Νταρφούρ, όπου ο πόλεμος με τους αντάρτες μετρά 300.000 νεκρούς και 2,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τα εντάλματα αυτά και η σύγκρουση στο Νταρφούρ είχαν συμβάλει στη διπλωματική απομόνωση του Σουδάν.