Σε προληπτική καραντίνα όπως όλα τα άτομα που εγκατέλειψαν την ''αποκλεισμένη'' κινεζική πόλη μπαίνει οΕλληνας που επέστρεψε στη Γαλλία με ειδική πτήση από την Γουχάν εξαιτίας του κοροναϊού 

Ο Αλεξ Ζαχάρ, που εργάζεται ως καθηγητής Δικαίου του Περιβάλλοντος στη Γουχάν, μίλησε στον ΣΚΑΪ και είπε ότι ταξίδεψε μαζί με τη γυναίκα του που είναι οκτώ μηνών έγκυος. Μάλιστα όπως ανέφερε μπαίνει σε καραντίνα για δεκατέσσερις μέρες.

«Είμαι ο Έλληνας που ήρθε από το Γουχάν στην Γαλλία. Κάθομαι στο αεροπλάνο, φοράω μία μάσκα και είναι οι γιατροί γύρω μου και έχει πολύ φασαρία. Θα με κρατήσουν εδώ για 14 ημέρες πριν μπορέσω να ταξιδέψω αλλά όταν μπορέσω να φύγω το σχέδιο μου είναι να έρθω στην Αθήνα αλλά δεν θα με αφήσουν να φύγω για 2 εβδομάδες. Δεν έχω κανένα σύμπτωμα», είπε ο Άλεξ Ζαχάρ. 

Και συνέχισε: «Κανένα (σ.σ. σύμπτωμα) αλλά θα μας κρατήσουν ούτως ή άλλως καραντίνα. Καλύτερα είναι αυτό από το να μέναμε στο Γουχάν. Η γυναίκα μου είναι εδώ μαζί μου. Είναι 8 μηνών έγκυος. Δεν μπορούσαμε να καθίσουμε παραπάνω. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι αν δεν είχαμε αυτούς τους ανθρώπους, τους Έλληνες (διπλωμάτες) να με βοηθήσουν εγώ ακόμα εκεί θα ήμουν με τη γυναίκα μου που όπως σας είπα είναι 8 μηνών έγκυος και ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση. Έπρεπε να φύγουμε γρήγορα.
 
Στην πτήση εκτός από τους Γάλλους ήταν και δεκάδες άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες που άφησαν την Γουχάν, την πόλη που ξεκίνησε ο κοροναϊός με το αεροπλάνο να προσγειώνεται σε στρατιωτική αεροπορική βάση στην Ιστρ, στη νότια Γαλλία 50 χιλιόμετρα από τη Μασσαλία.

Απαντες θα μπουν σε προληπτική καραντίνα για 15 ημέρες σε ένα ειδικό θέρετρο στη Μασσαλία μέχρι να εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα από τον κοροναϊό. Στο πούλμαν που τους μετέφερε φορούσαν όλοι μάσκες, ακόμα και οι αστυνομικοί. Συνολικά έφτασαν στη Γαλλία 250 επιβάτες από 30 χώρες ανάμεσά τους ο Ελληνας με την αλλοδαπή σύζυγό του.

Το «ευχαριστώ» της Αθήνας στη Γαλλία

Προηγουμένως, ευγνωμοσύνη στη Γαλλία για την οργάνωση του επαναπατρισμού Έλληνα και άλλων πολιτών της ΕΕ από την πόλη Ουχάν της Κίνας, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, εξέφρασε με ανάρτηση στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών στην ίδια ανάρτηση ευχαριστεί τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-ιβ Λε Ντριάν, και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους.

Η Αθήνα είναι, επίσης, σε συνεχή επικοινωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και τους ευρωπαίους εταίρους για να επαναπατριστούν κι άλλοι δύο Έλληνες που παραμένουν σε περιοχή της Κίνας που τελεί υπό καραντίνα.