Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ολόκληρος ο πλανήτης εξαιτίας της εξάπλωσης του κοροναϊού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο ιός έχει «χτυπήσει» 19 χώρες μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ιταλία καθώς και η Γερμανία.

Συναγερμός στην Ιταλία

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε κήρυξε την χώρα σε κατάσταση συναγερμού για τους επόμενους έξι μήνες, μετά την επιβεβαίωση, χθες βράδυ, ότι δυο κινέζοι τουρίστες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο της Ρώμης πάσχουν από κοροναϊό.

Παράλληλα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και ένας ιταλός έφηβος, ο οποίος ζει στην πόλη Τρεβίζο της περιφέρειας Βένετο και παρουσίασε πυρετό μόλις επέστρεψε από ταξίδι στην Κίνα. Την ίδια ώρα, σε εργαστηριακές εξετάσεις υποβλήθηκε μόλις και ένας άνδρας ο οποίος δούλευε στο ξενοδοχείο της Ρώμης στο οποίο διέμειναν οι δυο Κινέζοι που μολύνθηκαν με τον ιό.

Μέχρι χθες, οι ειδικοί εμφανίζονταν σχετικά καθησυχαστικοί και υπογράμμιζαν ότι οι πιθανότητες να σημειωθεί μετάδοση του κοροναϊού στην χώρα δεν ξεπερνούσαν τις 12%.

Επίσης σήμερα ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα επανέλαβε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ότι τα νοσοκομεία της χώρας είναι πλήρως εξοπλισμένα και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν λόγοι υπερβολικής ανησυχίας.

Αρνητικό το κρούσμα στην Ελλάδα 

Συναγερμός σήμανε και στην Θεσσαλονίκη όταν ένας 62χρονος Έλληνας, που ταξίδεψε πρόσφατα στην Ουχάν, μεταφέρθηκε με ύποπτα συμπτώματα στο νοσοκομείο. Όπως αποδείχθηκε όμως λίγες ώρες αργότερα, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων ήταν αρνητικά.

Επιβεβαιώθηκαν στην Ρωσία τα πρώτα κρούσματα

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκολικόβα, τα δύο άτομα που έχουν προσβληθεί από τον νέο κινεζικό ιό είναι κινέζοι υπήκοοι. Ο ένας βρίσκεται στην περιοχή Τιουμέν των Ουραλίων και ο άλλος στην περιοχή της Υπερβαϊκάλης στην ρωσική Απω Ανατολή.

Ο κοροναϊός έφτασε και στην Βρετανία

Οι βρετανικές υγεινομικές αρχές ανακοίνωσαν την εμφάνιση δύο πρώτων κρουσμάτων της νέας ιογενούς πνευμονίας στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι δύο ασθενείς στην Αγγλία, μέλη της ίδιας οικογένειας, βρέθηκαν θετικοί στον ιό», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Αγγλίας Κρις Γουίτι σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στην δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) - Οι χώρες να διατηρούν τα σύνορα ανοιχτά

Οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν ανοικτά τα σύνορά τους και να συνεχίσουν να έχουν εμπορικές σχέσεις και να επιτρέπουν τις μετακινήσεις των πολιτών παρά το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προσθέτοντας όμως ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα για να προστατεύει τους πολίτες της.

Ο ΠΟΥ, ο οποίος χθες Πέμπτη κήρυξε την επιδημία του νέου κοροναϊού κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέφρασε ξανά σήμερα την ανησυχία του ότι ο ιός ενδέχεται να εξαπλωθεί χωρίς να γίνει αντιληπτός σε χώρες με αδύναμο ιατρικό σύστημα.

Υπάρχουν «σοβαροί λόγοι να παραμένουν ανοικτά τα επίσημα συνοριακά περάσματα», ώστε οι άνθρωποι να μην εισέρχονται παράτυπα στις χώρες και χωρίς να εξετάζονται για συμπτώματα του νέου κορονοαϊού, δήλωσε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε ενημέρωση από τη Γενεύη.

«Αν επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια, ελπίζουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομοι ώστε να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την κανονική ροή της ζωής», πρόσθεσε.

Η Γερμανία απομακρύνει περισσότερους από 100 Γερμανούς από την Ουχάν

Γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος θα αναχωρήσει εντός ολίγου για την Κίνα για να απομακρύνει από την κινεζική πόλη Ουχάν, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού στην Κίνα, περισσότερους από 100 Γερμανούς πολίτες, κανένας από τους οποίους δεν εκτιμάται ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αεροπλάνο με αυτούς που θα απομακρυνθούν από την Ουχάν θα φτάσει αύριο, Σάββατο, στη Γερμανία και ότι οι επιβάτες του θα τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Την ίδια ώρα η Ιαπωνία θα αρνείται προσώρας την είσοδο στο έδαφός της ξένων πολιτών που έχουν βρεθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Χουμπέι, την κινεζική επαρχία στην οποία βρίσκεται η Ουχάν, δήλωσε σήμερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε σε σύνοδο της κυβερνητικής ομάδας κρούσης για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού.

Παράλληλα στη Σεούλ, 18 Νοτιοκορεάτες άρτι αφιχθέντες στη Νότια Κορέα από την κινεζική πόλη Ουχάν, νοσηλεύονται καθώς παρουσίασαν συμπτώματα που συνδέονται με τον νέο ιό, ανακοίνωσαν σήμερα οι νοτιοκορεατικές υγειονομικές αρχές.


Χιλιάδες εργάτες σε καραντίνα σε κινεζικό εργοστάσιο την Ινδονησίας

Στην Ινδονησία περισσότεροι από 40.000 εργάτες τέθηκαν σε καραντίνα, σε ένα τεράστιο κινεζικό βιομηχανκό πάρκο, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού.
 
Ο όμιλος PT Indonesia Morowali Industrial Park θέτει από το Σαββατοκύριακο σε καραντίνα τους εργάτες στις εγκαταστάσεις εξόρυξης νικελίου και στα εργοστάσιά της ανοξείδωτου χάλυβα στο νησί Σουλαουέσι, συνολικά 43.000 άνθρωποι, απαγορεύοντάς τους να εισέλθουν ή να εξέλθουν από το βιομηχανικό πάρκο χωρίς γραπτή άδεια.

Από τους περίπου 5.000 Κινέζους που εργάζονται εκεί «εντοπίσαμε και εξετάσαμε όσους κατάγονται από την Ουχάν», την κινεζική πόλη από την οποία ξεκίνησε η επιδημία του νέου κοροναϊού, δήλωσε ο Ντέντι Κουρνιαουάν εκπρόσωπος του ομίλου.

Προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα του ιού, όμως ο όμιλος έχει τοποθετήσει θερμικές κάμερες στις εισόδους των κτιρίων και έχει απαγορεύσει την είσοδο στο βιομηχανικό πάρκο σε όσους δεν έχουν εργασία.

Οι εγκαταστάσεις, που εκτείνονται σε περίπου 20.000 στρέμματα, ελέγχονται από την κινεζική εταιρεία Shanfhai Decetn Investment Group.

Στην Ινδονησία δεν έχουν καταγραφεί ακόμη κρούσματα του νέου κοροναϊού, αν και μεγάλος αριθμός τουριστών και εργατών από την Κίνα περνούν από τη χώρα.

Εξάλλου οι αρχές της χώρας προετοιμάζονται να απομακρύνουν περίπου 240 πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο στην Κίνα της επιδημίας.


Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Παστέρ επιδιώκει την ανάπτυξη εμβολίου για τον νέο κινεζικό ιό, ανακοίνωσε σήμερα στέλεχος του ινστιτούτου.

Το εμβόλιο είναι πιθανόν να είναι διαθέσιμο διάστημα 20 μηνών, διευκρίνισε ο Κριστόφ ντ'Ανφέρ, στέλεχος του Ινστιτούτου Παστέρ.