Άδοξα φαίνεται να λήγει η προσπάθεια των Δημοκρατικών να καλέσουν μάρτυρες στη δίκη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία διεξάγεται στη Γερουσία. Με δεδομένο ότι ελέγχουν 47 από τις 100 έδρες του Σώματος, το κόμμα χρειαζόταν τουλάχιστον 4 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές για το πολυπόθητο «51», ώστε να κληθεί τουλάχιστον ο Τζον Μπόλτον.

Ένας από τους πλέον μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση. «Δεν χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αποδειχθεί κάτι το οποίο έχει ήδη αποδειχθεί και δεν πληροί τους αυστηρούς όρους που θέτει το Σύνταγμα των ΗΠΑ για τα αδικήματα που δικαιολογούν την καθαίρεση ενός προέδρου» ανέφερε ο 79χρονος Λαμάρ Αλεξάντερ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι Δημοκρατικοί απέδειξαν ότι οι ενέργειες του Τραμπ στο θέμα της Ουκρανίας ήταν «ανάρμοστες», αλλά «δεν αποτελούν αδίκημα το οποίο τιμωρείται με καθαίρεση».

Aπό τους Ρεπουμπλικάνους είχε σχεδόν εξασφαλιστεί το «ναι» του Μιτ Ρόμνεϊ και της Λίζα Μερκόφκσι, ενώ η Σούζαν Κόλινς ζητούσε συνέδεε την αποδοχή του αιτήματος για τον Μπόλτον με αντίστοιχη κλήτευση και του υιού Μπάιντεν.

Ακόμα και αν εξασφαλίζονταν οι ψήφοι των τριών γερουσιαστών, το αποτέλεσμα θα ήταν 50-50. Εκτός και αν ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς που προεδρεύει της δίκης αποφασίσει να σπάσει την ισοπαλία και να στηρίξει τους Δημοκρατικούς. Δύσκολο όμως να συμβεί αυτό.

Γιατί είναι σημαντικός ο Τζον Μπόλτον

Ο Μπόλτον υπήρξε σύμβουλος επί Θεμάτων Ασφαλείας του Τραμπ και αποχώρησε με τον γνωστό επεισοδιακό τρόπο που αποχωρούν οι περισσότεροι από τον Λευκό Οίκο.

Είχαν προηγηθεί ασφαλώς οι διαφωνίες του με τον πρόεδρο σε ζητήματα όπως η προσέγγιση του Τραμπ με τον δικτάτορα της Βορείου Κορέας. Η άλλη πλευρά βέβαια τού χρέωνε και αποτυχημένες εισηγήσεις στην κυβέρνηση, όπως η υπόθεση του Χουάν Γουαϊδό της Βενεζουέλας, τον οποίο οι ΗΠΑ στήριξαν με θέρμη, αλλά ο Νικολάς Μαδούρο είναι ακόμα πρόεδρος.

Η σημασία της κατάθεσής του: Πριν από λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα απόσπασμα από το βιβλίο που έγραψε και στο οποίο «καρφώνει» ξεκάθαρα τον Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση της Ουκρανίας.

Ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος τού είπε ότι θα «παγώσει» τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο έως ότου ο ηγέτης της Ουκρανίας ξεκινήσει δικαστικές έρευνες για τον υιό του Τζο Μπάιντεν και τις «μπίζνες» του στην χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Με λίγα λόγια: Η πρώτη από τις δύο κατηγορίες για τις οποίες παραπέμφθηκε ο Τραμπ στη Γερουσία για την καθαίρεση, στοιχειοθετείται πλήρως. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Μπόλτον.

Τι πιο λογικό, κατά συνέπεια, να κληθεί ο συγκεκριμένος αξιωματούχος να καταθέσει ενόρκως στη Γερουσία...