Mε τα πλέον θετικά λόγια αναφέρεται η Wall Street Journal στις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το τελευταίο εξάμηνο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

«Δεν θα μπορέσετε ποτέ να μαντέψετε ποια χώρα της Ευρωζώνης είδε πρόσφατα την πιστοληπτική της ικανότητα να αναβαθμίζεται: Η Ελλάδα. Ναι, η Ελλάδα. Αυτό η 'βραδυκίνητη εδώ και χρόνια' οικονομία ξαφνικά το τελευταίο εξάμηνο σημειώνει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα» λέει χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα αναφέρεται ασφαλώς στην αναβάθμιση που ήρθε από τον Οίκο Fitch, αλλά και στο επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων -όπως του 15ετούς που κυκλοφόρησε την Τρίτη- το οποίο έπεσε στο 1,15% σε σύγκριση με το 1,04% της Ιταλίας.

«Οι επενδυτές επίσης θεωρούν εφικτό το στόχο για ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,8% φέτος και 3%-4% στη συνέχεια. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας εκτινάχθηκε σε κέρδη 49% το 2019, κυρίως στο β΄εξάμηνο του έτους, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης, και η ανεργία έπεσε στο 16,6% τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2011.

Και όλο αυτό, συνεχίζει η εφημερίδα, το πιστώνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «τον οποίο οι απηυδισμένοι ψηφοφόροι εξέλεξαν πρωθυπουργό τον Ιούλιο μετά από μία δεκαετία αποτυχημένων πειραμάτων κεντρώων τεχνοκρατών και αριστερών ριζοσπαστών. Ο Μητσοτάκης, αρχηγός της κεντροδεξιάς ΝΔ, επιχειρεί και κάτι ακόμα: μεταρρυθμίσεις.»

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, λέει η Wall Street Journal, περιλαμβάνουν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κίνητρα για ξένες επενδύσεις και ξεπάγωμα σχεδίων ιδιωτικοποίησης που ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο ράφι.

Η εφημερίδα, πάντως, σπεύδει να σημειώσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να έχει αντοχή και να συνεχίσει χωρίς δισταγμό το πρόγραμμά του, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα. Και όλα αυτά σε μια περίπλοκη συγκυρία με τον Τραμπ να παίζει τα δικά του παιχνίδια στο παγκόσμιο εμπόριο και την ΕΕ να έχει να χειριστεί το Brexit. 

Η Wall Street Journal πετάει και το «καρφί» της στην ΕΕ, που φόρτωσε στην Ελλάδα απανωτά μνημόνια, δίνοντας έμφαση στην αύξηση των φόρων για να σωθούν τα δημοσιονομικά.

Και καταλήγει: «Ακόμα και τώρα η ΕΕ και το ΔΝΤ θεωρούν υπερβολικά αισιόδοξες τις προβλέψεις του Μητσοτάκη για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αλλά οι Έλληνες αποφάσισαν να δώσουν μια ευκαιρία στην ελπίδα και για την ώρα δικαιώνονται.»