Ισχυρή είναι η τάση της ανεξαρτητοποίησης στη Βενετία. Τουλάχιστον αυτό έδειξε το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στο διαδίκτυο την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαδικασίας. 

Πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας Βένετο από την Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε από τις 17 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Πρόκειται για ψηφοφορία με ανεπίσημο χαρακτήρα, η οποία οργανώθηκε από αυτονομιστικές οργανώσεις, με την υποστήριξη του κόμματος της Λέγκα.

Οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας ανέφεραν ότι συνολικά ψήφισαν δυο εκατομμύρια τριακόσιες εξήντα χιλιάδες διακόσια τριάντα πέντε άτομα. Υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ιταλία τάχθηκαν δυο εκατομμύρια εκατόν δυο χιλιάδες εννιακόσιοι εξήντα εννέα πολίτες (που αντιστοιχούν σε ποσοστό του 89%),ενώ καταψήφισαν το αίτημα 257.276 πολίτες (ποσοστό της τάξης του 10,9%).

Ο περιφερειάρχης του Βένετο Λούκα Τζάια, από τα κύρια στελέχη της Λέγκα, τόνισε ότι «η λαϊκή αυτή ετυμηγορία θυμίζει, όντως, περισσότερο γκάλοπ παρά δημοψήφισμα», προσθέτοντας, παράλληλα, ότι «πρόκειται, όμως, για πολιτικό μήνυμα που θα πρέπει, οπωσδήποτε, να ληφθεί υπόψη από όλους».

Τα ιταλικά ΜΜΕ πάντως υπογραμμίζουν ότι σε αυτή τη φάση ουδείς μπορεί να ελέγξει αν όντως ψήφισε το 73% των εχόντων δικαίωμα σε όλο τον νομό Βένετο, αλλά είναι βέβαιο ότι η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια σε όλο τον ιταλικό Βορρά.