«Να μην ασχολούμαστε ο ένας με τον άλλο», υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Αναλυτικότερα ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Λιβύη, αμφισβήτησε, εκ νέου, ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ενώ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης από την Αλγερία στη Ζάμπια υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ας μην ασχολούμαστε ο ένας με τον άλλον. Αν δεν το κάνουμε, δεν θα σας συμβεί το παραμικρό από εμάς».

O Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε, επίσης, ότι παρόμοιο μήνυμα έστειλε στον Έλληνα Πρωθυπουργό και μέσω ενός «κοινού φίλου» «Στην Ελλάδα έχουμε έναν κοινό φίλο, έναν πρώην δήμαρχο. Αν θέλετε ένα μήνυμα από μένα, πες στην ελληνική πλευρά, να μην ασχολείται με μας. Η έγνοια μας δεν είναι να ασχολούμαστε με την Ελλάδα», τόνισε.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί και στις εξελίξεις στη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση: «Τι δουλειά έχεις εσύ με τη Λιβύη; Πού είναι η Ελλάδα; Πού είναι η Λιβύη; Εξάλλου, στην υφαλοκρηπίδα οι παράκτιες ζώνες πρέπει να βλέπουν η μία την άλλην. Έρχεται να μας πει ότι η Κρήτη είναι ηπειρωτική χώρα για αυτούς. Πώς να το δεχτούμε αυτό;» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν: Βρείτε τα με την Ελλάδα για την Ανατολική Μεσόγειο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος και ο ηγέτης της Τουρκίας, συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία, δίχως ο Λευκός Οίκος να πει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Άγκυρα διεκδικεί κομβικού χαρακτήρα ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και το επιχειρεί μέσω της στρατιωτικής παρουσίας σε Συρία, Λιβύη και Κύπρο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο τύπου του Λευκού Οίκου, Τζαντ Ντιρι, ο οποίος έκανε δημοσίευση στο Twitter, οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας «συζήτησαν την ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη εμπλοκή αλλά και να διατηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη».