Η συμφωνία της Τουρκίας για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με τη Λιβύη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και η Ε.Ε. θα πρέπει να αντιδράσει με σαφήνεια διατηρώντας συγχρόνως ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με την Άγκυρα. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε η τ. Ύπατη Εκπροσώπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Federica Mogherini σε εκδήλωση του Economist.

Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην εξωτερική πολιτική πάντα μπορείς να βρεις τρόπους ώστε να είσαι σαφής και σκληρός, φέρνοντας το παράδειγμα των κυρώσεων.

Στο τέλος της ημέρας η ειρηνική συνύπαρξη είναι προς το συμφέρον όλων, και της Τουρκίας, παρατήρησε η κ. Mogherini, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει παρά να υποστηρίξει την ατζέντα του ΟΗΕ συμβάλλοντας στην προσπάθεια η Λιβύη να μείνει όρθια και λειτουργική.

Αναφερόμενη ευρύτερα στη στάση που θα πρέπει να έχει η Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία, η κ. Mogherini υπογράμμισε πως όταν είσαι Ένωση και θέλεις να σε παίρνουν στα σοβαρά θα πρέπει να προστατεύεις την εθνική κυριαρχία των κρατών - μελών σου, χωρίς αυτό να αναιρεί την ανάγκη ενός ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας με την Άγκυρα.