Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγο στην Τουρκία. Το μέγεθος του σεισμού είναι 6,9 Ρίχτερ και το επίκεντρο κοντά στην Ανατολική Τουρκία. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 14 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα  ο σεισμός δεν έχει σχέση με την μετασεισμική δραστηριότητα λόγω του χθεσινού σεισμού, ενώ διευκρίνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ότι δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Ανατολίας. Να σημειωθεί ότι ο ισχυρός σεισμός έχει γίνει αισθητός και στις γειτονικές χώρες.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην επαρχία Ελαζίγ, στην ανατολική Τουρκία, ενώ σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου, το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,8 βαθμοί.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 10 χλμ.

Σύμφωνα με τη σεισμική ακολουθία που δίνει το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, του μεγάλου σεισμού ακολούθησαν τουλάχιστον 10 μετασεισμοί, ορισμένοι εξ αυτών μεγαλύτεροι των 4 Ρίχτερ.

Ο πρόεδρος της Διαχείρισης Καταστροφών και Επειγόντων Περιστατικών στην Τουρκία, Μεχμέτ Γκιούλογλου δήλωσε λίγα λεπτά μετά τον σεισμό στην Τουρκία: «Οι ομάδες μας έχουν ξεκινήσει εργασίες στο σημείο, παρακολουθούμε τις εξελίξεις». Ο Γκιούλογλου τόνισε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις αναφορικά με τις ζημιές από τον σεισμό και ακόμη περισσότερο για τον αριθμό των θυμάτων από τον εγκέλαδο.

Μιλώντας νωρίτερα σε ρεπόρτερ της Τουρκίας, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε πως έχουν καταγραφεί δύο τραυματίες. Ο υπουργός σημείωνε πως από τον ισχυρό σεισμό αρκετά κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές.

Το γραφείο διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι το Σιβρίτζε. Τουρκικές οργανώσεις αρωγής στέλνουν ομάδες στην πληγείσα περιοχή.

Κρατικά ΜΜΕ στη γειτονική Συρία μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της χώρας. Μέσα μαζικής ενημέρωσης στον Λίβανο μετέδωσαν ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Βηρυτό και την Τρίπολη.

URGENT: VIDEO- #EARTHQUAKE IN TURKEY pic.twitter.com/FfXkeSSfjI


Παπαδόπουλος: Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί 

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος, κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος  του σημείωσε ότι έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας και «αναμένουμε μετασεισμούς με μεγάλα μεγέθη. Κατά την άποψή μου ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Οι μετασεισμοί να και με μικρότερα μεγέθη αναμένεται να προκαλέσουν ζημιές».

 Όσο για την Ελλάδα, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως «θα πρέπει πρώτα να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα για να μιλήσουμε για κίνδυνο ή όχι της Ελλάδας. Ωστόσο το ρήγμα είναι μακριά».

 Να σημειωθεί στο παρελθόν το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει ισχυρό σεισμό που έφτασε τα 7 Ρίχτερ.