Η Ευρωπαϊκή Ενωση εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit θα τερματιστεί στα τέλη της χρονιάς και δεν θα παραταθεί, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

  Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει κατ’ επανάληψη αποκλείσει μια παράταση Brexit, που μπορεί βάσει νομοθεσίας να διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια παραπάνω από τα τέλη του 2020 αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να συμφωνηθεί από τη Βρετανία και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ πριν τις αρχές Ιουλίου. «Μπορούμε να υποθέσουμε σε αυτή τη φάση ότι η μεταβατική περίοδος θα τερματιστεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2020», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η όποια χρονική παράταση για το Brexit --που στόχο θα έχει να υπάρξει διαπραγμάτευση επί μιας νέας συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ για τα πάντα, από το εμπόριο έως την ασφάλεια-- θα σημαίνει ότι το Λονδίνο θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει εισφορές στα ταμεία της ΕΕ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η όποια συμφωνία για την παράταση της μεταβατικής περιόδου «προϋποθέτει μια συμφωνία για να συνεχιστεί η οικονομική συμμετοχή και συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ». Υπενθυμίζεται ότι σήμερα υπέγραψαν οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη συμφωνία για το Brexit.