Την γερμανική πολιτική στο προσφυγικό αλλά και τη γερμανική πρωτοβουλία για τη Διάσκεψη του Βερολίνου χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην Bild.

Ο Τσαβούσογλου μιλά με τα καλύτερα λόγια για την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία θα επισκεφθεί την Τουρκία, αλλά δεν «μάσησε» τα λόγια του για την ΕΕ και τις κινήσεις της στο προσφυγικό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ΕΕ δεν έχει ακόμη καταβάλει τα μισά από τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε υποσχεθεί στην Άγκυρα για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα μετά την έκρηξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.


Ο ίδιος τόνισε ότι η Γερμανία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη συμφωνία για το προσφυγικό, η οποία μείωσε σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που εισέρχονται παράνομα στην Ευρώπη. Χαρακτήρισε μάλιστα ως «υποστηρικτική» και «θαραλλέα» τη στάση του Βερολίνου.

Ισχυρίστηκε δε το εξής: «Πριν από τη σύναψη της συμφωνίας, μέχρι και 7.000 πρόσφυγες έφευγαν από την Τουρκία για την Ελλάδα σε καθημερινή βάση. Περίπου 57 πρόσφυγες την ημέρα εισέρχονται στα ελληνικά νησιά μετά την υπογραφή της συμφωνίας.»

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, η Τουρκία φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια εκτοπισμένους Σύρους με περίπου 350.000 εξ αυτών να είναι Κουρδικής καταγωγής.