Το 2020 είναι η χρονιά της απογραφής πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα πραγματικά τιτάνιο έργο σε μια χώρα με το μέγεθος των ΗΠΑ.

Αν και η διαδικασία πραγματοποιείται από τα μέσα Μαρτίου, κυρίως μέσω... email, υπάρχει μια εξαίρεση: Οι απομονωμένες περιοχές της Αλάσκα, όπου η απογραφή γίνεται με φυσική παρουσία.

Οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στους υπαλλήλους της στατιστικής υπηρεσίας να καθυστερήσουν περισσότερο από τις αρχές Ιανουαρίου το ταξίδι. Ο λόγος; Αργότερα μέσα στο έτος θα είναι όλα τόσο παγωμένα, που απλά δεν θα μπορούν καν να προσεγγίσουν.

Τα πρώτο ψαροχώρι που πέρασε τη διαδικασία της απογραφής ήταν το Τόκσουκ Μπέι. Εκεί οι υπάλληλοι βρήκαν την αρχηγό μιας φυλής αυτοχθόνων, την Λίζι Τσιμιούγκακ, ετών 90.

Οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας χρησιμοποιούν ακόμα και έλκυθρα με σκυλιά για να φτάσουν και στο τελευταίο χωριό. Σημειώνεται ότι το Τόκσουκ Μπέι απέχει 800 χιλιόμετρα από την γνωστή μεγάλη πόλη της Αλάσκα, το Άνκορατζ. Στην απογραφή του 2010 ο πληθυσμός ήταν 590 άνθρωποι. Τώρα υπολογίζεται ότι θα έχουν ξεπεράσει τους 660.


Σημειώνεται και μία ακόμα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Στις περιοχές αυτές ζουν αυτόχθονες πληθυσμοί όπως οι Yup'ik, οι οποίοι «μοιράζονται» μεταξύ Αλάσκα και της ρωσικής Άπω Ανατολής. Ακόμα και οι γλώσσες που μιλούν είναι διαφορετικές. Στην Αλάσκα υπάρχουν 20 διαφορετικές επίσημες γλώσσες.

Για την ιστορία, οι ΗΠΑ αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία το 1867 έναντι 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων.  Στην απογραφή του 2010 ο πληθυσμός της Πολιτείας έφτανε τις 710.000.