Εξοργισμένος εμφανίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξαπολύει μύδρους κατά των Δημοκρατικών κατηγορώντας τους για απάτη, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής του για το ουκρανικό σκάνδαλο.

 Μέσα από αλλεπάλληλα tweet, ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τη μια χλευάζει τη διαδικασία και από την άλλη φανερώνει τον θυμό του. Την ίδια στιγμή, οι δικηγόροι του καλούν τη Γερουσία να απορρίψει τις κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στον Τραμπ για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την οποία του προσάπτουν οι Δημοκρατικοί προσπάθεια υπονόμευσης του Τζο Μπάιντεν.

 Οι δικηγόροι του Τραμπ, ακόμη, κάνουν λόγο για κομματική απάτη αναφορικά με τη διαδικασία καθαίρεσης.

 Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το ουκρανικό σκάνδαλο και οι επαφές του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον πολιτικών του αντιπάλων, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επιχείρησε να μειώσει τη σημασία της υπόθεσης και να ακυρώσει τις κατηγορίες, χωρίς ποτέ να διαψεύσει τις τηλεφωνικές συνομιλίες για το περιεχόμενο των οποίων κατηγορείται.

 Σίγουρος ότι θα απαλλαχθεί από τη Γερουσία, η οποία ελέγχεται κατά πλειοψηφία από τους Ρεπουμπλικανούς «συντρόφους» του, ο Τραμπ αντέδρασε με ειρώνεια, γράφοντας στο Twitter: «Υποβλήθηκα σε διαδικασία καθαίρεσης εξαιτίας ενός υπέροχου τηλεφωνήματος».

 Η Γερουσία εκκίνησε, την περασμένη εβδομάδα, την ιστορική διαδικασία της δίκης του Αμερικανού προέδρου με το ερώτημα της καθαίρεσης του.

 Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ που προήδρευσε στη συνεδρίαση, κάλεσε τους επτά κατήγορους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στους οποίους επικεφαλής είναι ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ.

 Κόλαφος για τον Ντόναλντ Τραμπ συνιστά η έκθεση του Γραφείου Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της δίκης για την καθαίρεσή του από την αμερικανική Γερουσία.

 Σύμφωνα με το Γραφείο Λογοδοσίας, που αποτελεί ανεξάρτητος οργανισμός ελέγχου της κυβέρνησης, η απόφαση του Λευκού Οίκου υπό τον Τραμπ για παρακράτηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία συνιστά παραβίαση του Νόμου. Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού «παρακράτησε κονδύλια για λόγους πολιτικής, κάτι που δεν επιτρέπεται» από τον νόμο, αναφέρει η έκθεση του US Government Accountability Office (GAO).

 Η έκθεση δημοσιεύτηκε πριν από την έναρξη της δίκης για καθαίρεση σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική γερουσία και αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να δικαιολογήσει τις ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι.

 «Η πιστή εκτέλεση του νόμου δεν επιτρέπει στον πρόεδρο να υποκαθιστά με τις προτεραιότητες της δικής της πολιτικής εκείνες που το Κογκρέσο θέσπισε σε νόμο» τονίζει το GAO, σημειώνοντας πως οι βουλευτές «νομίμως διέθεσαν 250 εκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία το φορολογικό έτος 2019».