Δεν υπήρξε ποτέ θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου, διευκρίνισε, σήμερα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

 Ο Στέφεν Ζάιμπερτ υπογράμμισε ότι αντικείμενο των συζητήσεων στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που θα γίνει την Κυριακή, δεν είναι οι συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Λιβύης, αλλά η «προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη Λιβύη, η οποία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πόλεμο ξένων δυνάμεων “δι΄αντιπροσώπων”».

 «Σε κάθε Διάσκεψη πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για την μορφή της σύνθεσης και η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, η Καγκελαρία, προσανατολίστηκαν στο αντικείμενο της Διάσκεψης. Και αυτό είναι ακριβώς που προσπάθησα να περιγράψω - οι άμεσοι διεθνείς παράγοντες με επιρροή στη λιβυκή διένεξη, αυτοί συμμετέχουν σε αυτήν τη Διάσκεψη και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της διοργάνωσης», δήλωσε, σύμφωνε με το ΑΠΕ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

Διαψεύδει η Γερμανία το δημοσίευμα της Bild

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον αποκλεισμό της Ελλάδας, επισήμανε ότι η κυβέρνησή του κατανοεί την ελληνική ανησυχία σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, για την οποία ωστόσο, όπως είπε, το Βερολίνο έχει ήδη λάβει θέση. «Για αυτό το θέμα έγινε συζήτηση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και υπήρξαν σχετικά Συμπεράσματα, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα το οποίο θα πραγματευτεί η Διάσκεψη της Κυριακής. Μπορώ μόνο να πω ότι βρισκόμαστε σε στενή διμερή ανταλλαγή –απόψεων- με την ελληνική κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 Παράλληλα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ αρνήθηκε να σχολιάσει την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα, λέγοντας ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα ενώ διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδα Bild περί πιέσεων του Ταγίπ Ερντογάν για να μην συμμετάσχει η Ελλάδα στη Διάσκεψη της Κυριακής. «Οχι η λίστα συμμετεχόντων καταρτίστηκε από την Γερμανία και τα Ηνωμένα έθνη σε στενή συνεννόηση, βάσει των εντυπώσεων οι οποίες αποκτήθηκαν από τις πολυάριθμες συναντήσεις εργασίας της Διαδικασίας του Βερολίνου», σημείωσε.

 Κληθείς μάλιστα να εξηγήσει με ποιο κριτήριο προσεκλήθη η Δημοκρατία του Κονγκό, διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Ντένις Σάσου Νγκουέσο, είναι επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής για τη Λιβύη στην Αφρικανική Ένωση.

 Στηρίζουμε την απόφαση της ΕΕ για τις συμφωνίες Άγκυρας-Τρίπολης

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν η Καγκελάριος θα εκφράσει στο πλαίσιο της Διάσκεψης τη θέση που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη «συμφωνία» της Τουρκίας με την Λιβύη, όπως της ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε: «Σας είπα για το αντικείμενο της Διάσκεψης ό,τι μπορούσα σήμερα να σας πω. Αυτό που δεν μπορώ να κάνω και δεν θα κάνω είναι να προκαταλάβω τις συζητήσεις οι οποίες θα γίνουν στο τραπέζι ή κατά τις διμερείς συναντήσεις που μπορεί να γίνουν στο περιθώριο της Διάσκεψης».

 Αναφερόμενος στους στόχους της συνάντησης της Κυριακής, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ και του ειδικού απεσταλμένου του για την Λιβύη, «με τη Διάσκεψη την οποία αυτή την Κυριακή διοργανώνουμε με μια σειρά από διεθνείς παράγοντες και χώρες με επιρροή σε αυτή την χώρα».