Η ώρα της αλήθειας για το Δημοκρατικό Κόμμα σχεδόν έφτασε. Σε λίγες εβδομάδες ξεκινά ο πραγματικός πολιτικός μαραθώνιος των υποψηφίων για το χρίσμα -όσων τουλάχιστον άντεξαν μέχρι εδώ. Με αφετηρία την Αϊόβα, οι Αμερικανοί θα επιλέξουν τον έναν ή τη μία που θα διεκδικήσει απέναντι στον Τραμπ την προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Μιλώντας για όσους άντεξαν. Από τους 21 υποψήφιους που κατέβηκαν αρχικά στην αρένα, έχουν απομείνει έξι και ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος όμως «τρέχει» μια παράλληλη προεκλογική εκστρατεία, χωριστά από τους υπόλοιπους. 

Αυτοί οι έξι πολιτικοί διασταύρωσαν για τελευταία φορά (πριν την πρώτη κάλπη) τα ξίφη τους σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ. Επί σκηνής, ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπέρνι Σάντερς, η Ελίζαμπεθ Ουόρεν, ο Πιτ Μπούτιτζιτζ, ο Τομ Στέγιερ και η γερουσιάστρια Έιμι Κλομπούτσαρ. Όλοι πλέον... λευκοί. Οι υποψήφιοι αφροαμερικανικής, ισπανόφωνης ή ασιατικής καταγωγής βγήκαν από την κούρσα.

Στις δημοσκοπήσεις ο Τζο Μπάιντεν προηγείται σταθερά, αλλά όχι με εντυπωσιακά ποσοστά. Ο Μπέρνι Σάντερς παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε εξακολουθεί να συγκεντρώνει καλά ποσοστά, όπως και η Ελίζαμπεθ Ουόρεν. Οι υπόλοιποι έχουν χαμηλότερα πσοοστά με τον νεαρό Πιτ Μπούτιτζιτζ να διατηρεί μια ξεχωριστή δυναμική.

Στο τελευταίο ντιμπέιτ που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης το θέμα που κυριάρχησε ήταν το κατά πόσο μία γυναίκα μπορεί πραγματικά να κερδίσει τις εκλογές και να μπει στον Λευκό Οίκο. 

Σε αυτό το ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει η Ελίζαμπεθ Ουόρεν, ανάβοντας φωτιές. Είπε ότι σε μια πολιτική συγκέντρωση που έγινε το 2018 ο Μπέρνι Σάντερς τής είπε ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. «Και εγώ του απάντησα ότι διαφωνώ. Ότι σε επίπεδο λαϊκής ψήφου, η Έιμι και εγώ έχουμε μόνο νίκες. Ενώ οι άνδρες που έχουμε τώρα εδώ μετράνε συλλογικά δέκα ήττες.»

Ο Μπέρνι Σάντερς διέψευσε τα λεγόμενα της Ουόρεν, διαβεβαιώνοντας ότι αν τελικά οι Δημοκρατικοί επιλέξουν μια γυναίκα ο ίδιος θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει τις εκλογές.

Στο τέλος του ντιμπέιτ, η Ουόρεν πλησίασε τον Σάντερς, ο οποίος έτεινε το χέρι για μια χειραψία. Η Ουόρεν κάπως απέφυγε τη χειραψία και οι δύο τους έμοιαζε να συζητούν κάτι με ένταση. Δίπλα τους στεκόταν για λίγο ο Τομ Στέγιερ.

Δείτε το βίντεο:

Αργότερα, όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Στέγιερ τι ειπώθηκε, απάντησε: «Δεν άκουσα, έκανα ό,τι μπορούσα να φύγω από τη μέση το γρηγορότερο δυνατόν.»

Κατά τα άλλα, από το ντιμπέιτ δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, λόγω και της απόφασης του προέδρου Τραμπ να εξοντώσει τον Ιρανό στρατηγό Σουλεϊμανί. Όλοι άσκησαν κριτική στον πρόεδρο για την απόφαση που έλαβε και επανέλαβαν την ανάγκη να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία της διεθνούς κοινότητας με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Φυσικά η συμφωνία αυτή έχει καταρρεύσει.

Η Ελίζαμπεθ Ουόρεν και ο Μπέρνι Σάντερς τάχθηκαν υπέρ της απόσυρσης του συνόλου των Αμερικανών στρατιωτών από τη Μέση Ανατολή, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι υποστήριξαν ότι η αμερικανική παρουσία στην περιοχή είναι απαραίτητη.

Στο θέμα των εμπορικών συμφωνιών των ΗΠΑ, υπήρξαν διαφορές. Ο Σάντερς, για παράδειγμα, τάχθηκε κατά της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού, ενώ η Ουόρεν τη στήριξε, έστω και με επιφυλάξεις. Η ειρωνία βέβαια είναι ότι οι Αμερικανοί στην πλειονότητά τους τάσσονται υπέρ των εμπορικών συμφωνιών.

Ο Τζο Μπάιντεν, γνωστός για τις γκάφες του και ακόμα πιο γνωστός για την ανεπάρκειά του στα ντιμπέιτ, έμοιαζε πιο άνετος, λόγω... περιορισμένου πλήθους. Μίλησε στο συναίσθημα των Αμερικανών όταν η συζήτηση πήγε στο «impeachment» του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι τα έβαλαν «με το μόνο παιδί που μου έχει απομείνει». Ο ίδιος θρηνεί τους θανάτους δύο παιδιών και της πρώτης συζύγου του.

To συγκεκριμένο ντιμπέιτ ήταν περισσότερο στα μέτρα του Μπάιντεν και για έναν ακόμα λόγο: Έγινε μεγάλη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική με τον ίδιο να κάνει επίδειξη της εμβέλειάς του, των γνωριμιών που έχει με ξένους ηγέτες (ήταν 8 χρόνια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ) και των γνώσεών του. Με αυτό τον τρόπο ήθελε να δείξει στο εκλογικό σώμα ότι η χώρα δεν χρειάζεται απλά κάποιον «να διώξει τον Τραμπ», αλλά έναν πρόεδρο που θα λάβει άμεσα κρίσιμες αποφάσεις.  

Την ώρα που οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών διασταύρωναν τα ξίφη τους, ο Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε σε συγκέντρωση των Ρεπουμπλικάνων, συνεχίζοντας τη δική του προεκλογική εκστρατεία. 

Για μια ακόμα φορά «στόλισε» τους Δημοκρατικούς. Για τον Μπέρνι Σάντερς είπε ότι είναι ένας «απαίσιος τύπος», την Ελίζαμπεθ Ουόρεν την αποκάλεσε «Ποκαχόντας» και τον Τζο Μπάιντεν, «σκέτο ύπνο». Οι υπόλοιποι την γλίτωσαν.