Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται να είναι τα αντίποινα του Ιράν κατά των ΗΠΑ για την εξόντωση του υποστρατήγου Σουλεϊμανί με εντολή Τραμπ. Το πρώτο κύμα ήρθε τα ξημερώματα, όταν από την Τεχεράνη έφυγαν «βροχή» οι πύραυλοι με στόχο δύο αμερικανικές βάσεις στο έδαφος του Ιράκ. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει συνέχεια, αν και η Τεχεράνη δηλώνει -επισήμως- ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση. 

Όλα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση των ΗΠΑ. Κομβικό σημείο θα είναι αν υπάρχουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Για την ώρα ο πρόεδρος Τραμπ δηλώνει ότι «όλα πάνε καλά». Αργότερα θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του. Κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει και στοιχεία για το αν υπάρχουν θύματα από τις πρωινές επιθέσεις. 

Το χρονικό των αντιποίνων

Οι βάσεις που χτυπήθηκαν βρίσκονται στην επαρχία Άνμπαρ του Ιράκ. Εκεί είχε βρεθεί τον Δεκέμβριο του 2018 ο Ντόναλντ Τραμπ. Πηγή προσκείμενη στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έκανε λόγο για τουλάχιστον επτά ρουκέτες που έπληξαν το εσωτερικό της βάσης.

Στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ ήχησαν σειρήνες και ακούστηκαν να πετούν ελικόπτερα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν. Οι πάντες τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού.

Τα ελεγχόμενα από την Ισλαμική Δημοκρατία μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι από τις επιθέσεις υπάρχουν τουλάχιστον 80 αμερικανοί στρατιώτες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

Ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι 22 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης Αλ Άσαντ και εναντίον βάσης στην Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Δύο από τους 17 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Αλ Άσαντ δεν εξερράγησαν, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο ιρακινός στρατός.

Οι πέντε πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Αρμπίλ είχαν στόχο το αρχηγείο του διεθνούς συνασπισμού, πρόσθεσε, ενώ ο ιρακινός στρατός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

«Το Ιράκ βομβαρδίστηκε το πρωί της 8ης Ιανουαρίου 2020 μεταξύ 01:45 και 2:45 από 22 πυραύλους. 17 πύραυλοι έπεσαν στην αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ, περιλαμβανομένων δύο που δεν εξερράγησαν [...] και πέντε στην πόλη Αρμπίλ οι οποίοι έπληξαν το αρχηγείο του συνασπισμού. Δεν έχουν καταγραφεί θύματα μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων» αναφέρει η ανακοίνωση.




Η Τεχεράνη προειδοποιεί: «Αν δεχθούμε επίθεση...»

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται για επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς τόσο σε άλλους αμερικανικούς στόχους, όσο και στο Ισραήλ, αλλά και στους συμμάχους των Αμερικανών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Τεχεράνη διεμήνυσε πως αν η χώρα δεχθεί επίθεση με βόμβες, προφανώς από τις ΗΠΑ, θα εξαπολύσει εκτεταμένη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στη Χάιφα του Ισραήλ.

Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης κάλεσαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν άμεσα τις αμερικανικές δυνάμεις από το σύνολο της περιοχής και όχι μόνο από το Ιράκ.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έγραψε στο Twitter ότι τα αντίποινα ολοκληρώθηκαν και ήρθαν ως απάντηση στην εξόντωση του υποστρατήγου Σουλεϊμανί. Ο ΥΠΕΞ επικαλέστηκε το δικαίωμα της χώρας του στην αυτοάμυνα βάσει του άρθρου 51 της Χάρτας του ΟΗΕ:


Με ενδιαφέρον αναμένεται και το διάγγελμα του προέδρου του Ιράν, Χασάν Ροχανί, δεδομένου ότι από αυτό θα φανούν οι επόμενες κινήσεις της Τεχεράνης. 

Πάντως, ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΗΠΑ: «Χθες το βράδυ χαστουκίσαμε τους Αμερικανούς στο πρόσωπο» είπε στο διάγγελμά του το πρωί της Τετάρτη, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική δράση του Ιράν κατά των ΗΠΑ «δεν είναι επαρκής» για τον θάνατο του «μάρτυρα» Σουλεϊμανί.

«Η παρουσία των ΗΠΑ είναι πηγή διαφθοράς στη Μέση Ανατολή και πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν. Έφεραν πολέμους, προκάλεσαν καταστροφή και διχόνοια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χαμενεΐ.

«Όλα καλά για την ώρα!» απαντά ο Τραμπ

Σε άλλο μήκος κύματος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμο. Στην πρώτη του αντίδραση μετά την ιρανική επίθεση κατά βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε στο Twitter: «Όλα καλά για την ώρα!»

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα κάνει διάγγελμα το πρωί της Τετάρτης. «Έχουμε τον ισχυρότερο Στρατό οπουδήποτε στον κόσμο, μακράν! Θα προβώ σε ανακοίνωση» ανέφερε.

Για την επίθεση στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ ενημερώθηκε αμέσως ο Τραμπ, λίγες στιγμές μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος κάλεσε έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Λίγα λεπτά μετά, κατέφτασαν στον Λευκό Οίκο τόσο ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.