Τηλεφωνική επικοινωνία με τη γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ είχε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για θέματα διμερών σχέσεων αλλά και ζητήματα που αφορούν στις εξελίξεις στη Συρία και στη Λιβύη.

Η επικοινωνία αυτή έρχεται σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν ότι η Άγκυρα ξεκίνησε την αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη της Λιβύης, με σκοπό την ενίσχυση του καθεστώτος αλ – Σάρατζ και την υποστήριξη της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης.

Στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε για μία ακόμη φορά βολές κατά Αθήνας και Λευκωσίας, επισημαίνοντας ότι «τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να μας φυλακίσουν στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αποτύχει».

Στην Τουρκία την Τετάρτη ο Πούτιν

Στο μεταξύ ,το θέμα της αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, θα συζητήσουν ο τούρκος πρόεδρος με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος την Τετάρτη θα βρεθεί στην Τουρκία.

Σύμφωνα άλλωστε με τον τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο πρόεδρος Ερντογάν είχε συζητήσεις για το ζήτημα αυτό με τους ομολόγους του της Γαλλίας, του Ιράν, του Ιράκ και του Κατάρ.