Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προσκάλεσε στις ρυξέλλες τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ, στην οποία επαναλαμβάνεται η έκκληση για «αποκλιμάκωση» στην Μέση Ανατολή.

Ο κ. Μπορέλ γνωστοποιεί ότι απηύθυνε την πρόσκληση προς τον Τζ. Ζαρίφ, χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία, στην ανακοίνωση η οποία αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τον ιρανό ΥΠΕΞ όσον αφορά την προάσπιση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι κ.κ. Μπορέλ και Ζαρίφ αναφέρθηκαν «στην σημασία της προάσπισης της συμφωνίας της ιένης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία παραμένει σημαντική για την παγκόσμια ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας «επιβεβαίωσε ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να διαδραματίζει πλήρως τον ρόλο του συντονιστή και να διαφυλάσσει την ενότητα των υπολοίπων πλευρών για την ενίσχυση της συμφωνίας και την πλήρη εφαρμογή της από όλες τις πλευρές».