Δραματική είναι η κατάσταση στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας, όπου τα πύρινα μέτωπα παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των νεκρών.

Oι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Μάλιστα η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ακόμα δυσκολότερες συνθήκες για το Σαββατοκύριακο.

Από τον Σεπτέμβριο, οι πυρκαγιές στις θαμνώδεις εκτάσεις της νότιας Αυστραλίας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 18 άτομα, ενώ πάνω από 1.200 έχουν καεί.

Χιλιάδες τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις παραθαλάσσιες περιοχές του νότου, αφού προηγουμένως πέρασαν ώρες αγωνίας στις ακτές, περιμένοντας τη σωτηρία από τη θάλασσα.



Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης από τις πολύμηνες πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία είναι το γεγονός ότι ο καπνός έχει φτάσει μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, περίπου 2.000 χιλιόμετρα μακριά.

Κάτοικοι από το Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας έχουν ανεβάσει εικόνες από τους περίφημους παγετώνες, οι οποίοι έχουν αλλάξει χρώμα. Το ίδιο ισχύει και για τον ουρανό: