Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς κατέληξε σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους. Υπενθυμίζεται ότι ο Κουρτς -ηγέτης του δεξιού κόμματος- κυβερνούσε μέχρι τον περασμένο Μάιο με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO). Ωστόσο, η κυβέρνηση κατέρρευσε μετά την αποκάλυψη σκανδάλου με πρωταγωνιστή τον ηγέτη του FPO, Χανς Στράχε.

Στη συνέχεια προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές, στις οποίες το κόμμα του Κουρτς σάρωσε, ενώ το FPO κατέρρευσε. Συγκεκριμένα, το κόμμα του καγκελαρίου συγκέντρωσε 38,4%, το υψηλότερο από το 2002. To FPO έπεσε στο 17% (-10% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές), ενώ οι Πράσινοι εκτοξεύθηκαν στο 12,4%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έπεσαν στο 21,5% και παραμένουν το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας.

«Πετύχαμε να ενώσουμε τα καλύτερα στοιχεία και από τους δύο κόσμους» δήλωσε ο Κουρτς μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας με τους Πράσινους. Διευκρίνισε δε ότι οι «δύο κόσμοι» είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η προστασία των συνόρων.

Τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 96 έδρες επί συνόλου 183 στην αυστριακή Βουλή.

Ο ηγέτης των Πρασίνων Βέρνερ Κέγκλερ συμπλήρωσε ότι κατάφεραν να συμφωνήσουν σε πολύ περισσότερα από όσα φαντάζονταν. Ο ίδιος θα αναλάβει  καθήκοντα αντικαγκελαρίου.

Ο Χανς Στράχε βρέθηκε στο επίκεντρο οικονομικού και πολιτικού σκανδάλου, όταν αποκαλύφθηκαν συνομιλίες του με εκπροσώπους Ρώσων ολιγαρχών. Σε εκείνες τις συνομιλίες -στην Ίμπιζα της Ισπανίας- ο Στράχε φέρεται να προσφέρει ακριβά συμβόλαια σε ρωσικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αυστρία με αντάλλαγμα με οικονομική στήριξη στο κόμμα του.