Σε τουλάχιστον εννέα ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους όταν επιβατικό αεροσκάφος Fokker-100 της εταιρείας Bek Air με 95 επιβάτες και πενταμελές πλήρωμα συνετρίβη σε προάστιο της πρωτεύουσας του Καζακστάν, της Αλμάτι.

Οι Αρχές ανακοίνωσε ότι έχασαν τη ζωή τους 12 άτομα, ο πιλότος Μαράτ Μουρτμπάγεφ και 11 επιβάτες. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, δύο καθώς δέχονταν τις πρώτες βοήθειες στο αεροδρόμιο του Αλμάτι και δύο στο νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ εξέφρασε μέσω Twitter τα συλλυπητήριά του στις «οικογένειες και τους φίλους» των θυμάτων.  O ίδιος ανακήρυξε το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.

Οι δραστηριότητες της εταιρείας χαμηλού κόστους ανεστάλησαν και όλα τα Φόκερ-100 δόθηκε εντολή να καθηλωθούν στο έδαφος. Το υπουργείο Εσωτερικών διενεργεί έρευνα για ενδεχόμενες παραβιάσεις των κανονισμών ασφάλειας των πτήσεων.


Το Φόκερ κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση κατεπείγουσας απομάκρυνσης των κατοίκων της, είχε ανακοινώσει νωρίτερο το υπουργείο Βιομηχανίας. Το δικινητήριο, εκατονταθέσιο επιβατικό αεροσκάφος επρόκειτο να εκτελέσει πτήση προς τη Νουρ-Σουλτάν, την πρωτεύουσα της κεντρασιατικής χώρας.