Σε έναν μικρό ανασχηματισμό που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα αναμένεται να προβεί ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, μετά την εκλογή του και το χρίσμα από τη Βασίλισσα. Χθες, απηύθυνε έκκληση για ενότητα προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές από το Brexit, που δίχασε τη Βρετανία, ώρες μετά τη συντριπτική νίκη του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές και την εντολή που του έδωσαν οι ψηφοφόροι να υλοποιήσει το διαζύγιο του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Ιανουαρίου.

«Ειλικρινά, προτρέπω τον καθένα από εσάς, σε όποια πλευρά κι αν βρίσκεται, έπειτα από 3,5 χρόνια όλης αυτής της στείρας αντιπαράθεσης, προτρέπω τον καθένα να βάλει ένα τέλος και να αφήσει την επούλωση να ξεκινήσει», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ. «Γνωρίζω ότι έπειτα από 5 εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας, σε αυτήν τη χώρα αξίζει ένα διάλειμμα από τους διαπληκτισμούς, ένα διάλειμμα από τους πολιτικούς και ένα μόνιμο διάλειμμα από το να μιλάμε για το Brexit». «Θέλω όλοι να καταπιαστούν με τις προετοιμασίες τους για τα Χριστούγεννα χαρούμενοι και ασφαλείς γνωρίζοντας ότι εδώ, σε αυτήν την κυβέρνηση των πολιτών, η δουλειά μας επιταχύνεται». «(Θέλω) να κάνω το 2020 μια χρονιά ευημερίας, ανάπτυξης και ελπίδας και να κάνω πραγματικότητα ένα κοινοβούλιο που θα είναι λειτουργικό για τους πολίτες», υπογράμμισε. Οι Συντηρητικοί θα τιμήσουν τη «σαρωτική εντολή» που τους έδωσαν οι πολίτες να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου και να υλοποιήσουν προτεραιότητες όπως το εθνικό σύστημα υγείας, διαβεβαίωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Θα ήθελα να μιλήσω, επίσης, σε εκείνους που δεν μας ψήφισαν ή δεν με ψήφισαν και που θα ήθελαν και ίσως εξακολουθούν να θέλουν να παραμείνουν εντός της ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Θέλω να γνωρίζετε ότι εμείς στην κυβέρνηση των Συντηρητικών δεν θα αγνοήσουμε ποτέ τα καλά και θετικά συναισθήματά σας, της ζεστασιάς και συμπάθειας προς τα ευρωπαϊκά κράτη». «Επειδή τώρα είναι η στιγμή, ακριβώς επειδή αποχωρούμε από την ΕΕ, να αφήσουμε αυτά τα φυσιολογικά συναισθήματα να βρουν μια ανανεωμένη έκφραση στην οικοδόμηση μιας νέας εταιρικής σχέσης, κάτι που αποτελεί ένα από τα μεγάλα σχέδιά μας για τον επόμενο χρόνο», σημείωσε ο ηγέτης των Συντηρητικών, προσθέτοντας ότι θέλει να εργαστεί με την ΕΕ ως «φίλοι με κυρίαρχη ισότητα».

«ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΛΛΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα στην ηγέτη της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον ότι δεν θα υπάρξει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας τονίζοντας ότι το προηγούμενο δημοψήφισμα του 2014 πρέπει να γίνει σεβαστό. "Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πόσο παραμένει αντίθετος σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, συμφωνώντας με την πλειονότητα των πολιτών στη Σκωτία που δεν θέλουν να επιστρέψουν στον διχασμό και την αβεβαιότητα", ανακοινώθηκε από το γραφείο του. Ο πρωθυπουργός "πρόσθεσε πόσο καθοριστικό ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2014 και ότι αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό".

ΈΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στη Ντάουνινγκ Στριτ το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς διαδηλωτές κατά του Brexit εκφράζουν εκ νέου την αντίθεσή τους στις προθέσεις του Μπόρις Τζόνσον, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των βρετανικών εκλογών. Κρατώντας σημαίες και πανό, οι διαδηλωτές φωνάζουν πως... «ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι ο πρωθυπουργός μας».

Στα πανό αναφερόταν, μεταξύ άλλων, οι φράσεις «Αψηφήστε την εξουσία των Τόρις» και «Σταματήστε την Ισλαμοφοβία», ενώ οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, πριν κατευθυνθούν στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Κατά τη διάρκεια της πορείας τους, σημειώθηκαν μικροεντάσεις με τους αστυνομικούς. Σημειώνεται πως, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ο Τζόνσον εμφανίστηκε πανέτοιμος να προχωρήσει στο Brexit με την ισχυρή εντολή του βρετανικού λαού. «Τα καταφέραμε» είπε με θριαμβευτικό ύφος ο Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας ότι η χώρα θα μπορέσει τώρα να «φέρει εις πέρας το Brexit», που πλέον είναι η «αδιάψευστη, αδιαμφισβήτητη» απόφαση του βρετανικού λαού. Όπως υπογράμμισε, το Brexit θα έχει γίνει μέχρι τις 31 Γενάρη «χωρίς αν, αλλά και ίσως».