Επαμφοτερίζουσα η στάση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, καθώς ενώ χθες συνυπέγραψε το κείμενο συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που καταδικάζει τις ενέργειες της Άγκυρας, σήμερα προσερχόμενος στη Σύνοδο, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθηθεί από μόνη της έναντι των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων.

Ουσιαστικά ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός εμφανίσθηκε σήμερα να εκφεύγει αρκετά από την κοινή γραμμή των υπολοίπων ηγετών της ΕΕ αναφορικά με τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο και ειδικά για το σύμφωνο καθορισμού θαλασσίων ζωνών που συνυπέγραψε η Άγκυρα με την παραπαίουσα κυβέρνηση της Λιβύης υπό τον Σάραζ.

Παρά το γεγονός ότι ο Μπόικο Μπορίσοφ επανέλαβε την πλήρη στήριξη του στην Ελλάδα, παράλληλα κάλεσε την Αθήνα να βρει τα κατάλληλα εργαλεία για να βοηθήσει τον εαυτό της, γιατί ο ρόλος της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικός στην περιοχή, ως επί το πλείστον για το μείζον ζήτημα του Μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Bloomberg από τις Βρυξέλλες, ο κ. Μπορίσοφ με τις δηλώσεις του φαίνεται να παρείχε ενεργό στήριξη στην Άγκυρα:

«Όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ πιο ήπια για την Τουρκία χθες βράδυ. Όλοι παρατήρησαν ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό πρέπει να συνεχιστεί και ότι έχει ένα πολύ σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο. Κανένας δεν μιλά για κυρώσεις λόγω της εξαγωγής όπλων πια – το αντίθετο: όταν υπάρχουν κυρώσεις, η Τουρκία στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί και δεν σταματά. Είπα στους Έλληνες συναδέλφους μου να βρουν εργαλεία για να βοηθηθούν από μόνοι τους, διότι τους υποστηρίζουμε με όλους τους τρόπους, αλλά η Τουρκία τώρα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή», φέρεται να δήλωσε προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.

Ουσιαστικά ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι διεμήνυσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό κατά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναμένει βοήθεια από τους Ευρωπαίους.

Εν προκειμένω η φράση του Μπόικο Μπορίσοφ ήταν η ακόλουθη: «Είπα στους Έλληνες συνεργάτες μου να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τους εαυτούς τους μόνοι τους» και πρόσθεσε ότι: «Επειδή τους στηρίζουμε με όλους τους τρόπους [τους Έλληνες], όμως τώρα η Τουρκία παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή...».

Απόσπασμα της σημερινής δήλωσης του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας:

«...Υπάρχει τώρα ένας τρίτος παίκτης. Έχουμε την Τουρκία. Κι είναι αυτό που εμείς, η ΕΕ, κάναμε. Τώρα έχουμε μηδενική παράνομη μετανάστευση στα σύνορά μας με την Τουρκία. Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε αυτή τη γειτονιά. Την ίδια ώρα, όλοι οι ηγέτες μίλησαν πολύ πιο ήπια για την Τουρκία χθες το βράδυ. Επειδή όλοι αναγνωρίζουν ότι η συμφωνία [ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό] πρέπει να συνεχιστεί, όλοι παρατηρούν ότι η Τουρκία έχει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση στον κόσμο, ουδείς μιλά για κυρώσεις στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, το αντίθετο, όταν επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία, στρέφεται στη Ρωσία για να εξοπλιστεί. Επιπρόσθετα [η Τουρκία] είναι μεγάλος παίκτης στη Συρία. Και είπα στους Έλληνες ομολόγους μου να βρουν τρόπους για να βοηθήσουν μόνοι τους τους εαυτούς, επειδή, ναι, τους υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο, αλλά η Τουρκία παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο τώρα στην περιοχή».