Την υπόσχεση ότι θα εργαστεί «νυχθημερόν» για να μην απογοητεύσει τους ψηφοφόρους που έδωσαν μια «ιστορική» νίκη στους Συντηρητικούς έδωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόσον.

Είχε προηγηθεί η σαρωτική νίκη των Τόρις στις εκλογές με επιβλητική αυτοδυναμία 365 (επί συνόλου 650) εδρών.

Ο Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε ότι ο λαός έδωσε καθαρή εντολή για έξοδο από την ΕΕ «χωρίς αν, χωρίς αλλά, χωρίς ίσως».

«Ξημερώνει μια νέα αυγή για τη χώρα» είπε περιχαρής ο συντηρητικός πολιτικός, φράση που σε πολλούς θύμισε τα λόγια του Τόνι Μπλερ των Εργατικών, όταν κέρδισε τις εκλογές του 1997 και έφερε το κόμμα του στην εξουσία μετά από 20 χρόνια.

Ο Μπόρις Τζόνσον, γνωρίζοντας ότι τον ψήφισαν μαζικά οι ψηφοφόροι των Εργατικών στις εργατικές περιοχές της βόρειας Αγγλίας, διαβεβαίωσε ότι θα ηγηθεί μιας «κυβέρνησης του λαού».

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα των δηλώσεών του: «Μπορεί να επιστρέψετε στους Εργατικούς την επόμενη φορά, και πραγματικά είναι τιμή που με επιλέξατε. Ποτέ δεν θα σας θεωρήσω ως δεδομένους.»

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πολιτικός που πριν από ένα χρόνο ήταν σχεδόν ξεγραμμένος από το κόμμα του, έκανε τη μεγάλη επιστροφή, πόνταρε όλα τα λεφτά του στην κούραση του εκλογικού σώματος από το Brexit και πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη από το 1987 και την τρίτη (τότε) επιτυχία της «Σιδηράς Κυρίας» Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σαρωτική όμως ήταν η νίκη και του SNP στη Σκωτία: Οι πολίτες έδωσαν σχεδόν όλες τις έδρες στο SNP, το κόμμα που τάχθηκε κατά του Brexit και υπέρ της ΕΕ. Τώρα δηλώνει έτοιμο να διεκδικήσει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Η κατάρρευση των Εργατικών

Στον αντίποδα, στο Εργατικό Κόμμα επικρατεί κατήφεια, καθώς χάνει την τέταρτη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση. Και αυτό, παρά τη στροφή προς τα αριστερά με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα εθνικοποιήσεων με «άρωμα» (για άλλους, «κακοσμία») σοσιαλισμού της δεκαετίας του 1970. Ήταν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το 1935. 

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους στη βόρεια Αγγλία, εκείνους που είχαν ταχθεί υπέρ του Brexit και αδυνατούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς πρεσβεύει ο πρόεδρός τους για το θέμα.

Σε μια τελευταία προσπάθεια να αποσαφηνίσει το τοπίο, ο Κόρμπιν τάχθηκε υπέρ μιας νέας διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και ενός ακόμα δημοψηφίσματος στο τέλος του δρόμου...

Τα δύσκολα τώρα ξεκινούν

Τα δύσκολα για τον Μπόρις Τζόνσον θα ξεκινήσουν από τη στιγμή που θα λάβει την εντολή από την Ελισάβετ Β' «να σχηματίσει κυβέρνηση στο όνομά της». Πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να φέρει και πάλι στη Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία που πέτυχε με την ΕΕ για το «διαζύγιο» και η οποία έχει ήδη πάρει την πρώτη έγκριση.

Στη συνέχεια θα κληθεί να διαπραγματευθεί μια νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, να αναζητήσει νέους εμπορικούς εταίρους και συμμάχους. Θα πρέπει να αποκρούσει το επίμονο οικονομικό φλερτ του Ντόναλντ Τραμπ για είσοδο στο NHS, ώστε να γίνουν «μπίζνες». Όσο και αν προσπάθησε να τον αποφύγει στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κρύψει την αγάπη του για τον Μπόρις, αλλά και για τον Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο Τζόνσον πρέπει επόσης να προσέξει πώς θα λειτουργήσει το Brexit στην ευαίσθητη Βόρειο Ιρλανδία. Και το κυριότερο: Πρέπει να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες τάσεις. Ήδη, οι Σκωτσέζοι ετοιμάζονται για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.