Μπορεί η γερμανική οικονομία να έχει χάσει τον αρχικό της βηματισμό, όμως η Μέρκελ παραμένει ηγέτιδα και κυρίαρχη σε όλο τον κόσμο. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η νέα λίστα του περιοδικού Forbes, που καταγράφει τις ισχυρότερες προσωπικότητες του κόσμου.

Εκτός από ηγέτιδα στην Γερμανία, η Μέρκελ παραμένει και μια ισχυρή προσωπικότητα, με παγκόσμια επιρροή καθώς το περιοδικό την χρήση «ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου».

 Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η 14η φορά που η Μέρκελ μπαίνει στη λίστα με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες. Κι αν οι τελευταίες εξελίξεις στη Γερμανία δεν είναι οι πιο ιδανικές για την καγκελάριο, οι τρεις που την ακολουθούν αντικατοπτρίζουν τις παγκόσμιες εξελίξεις.

 Δεύτερη στη λίστα του Forbes με τις ισχυρότερες γυναίκες είναι η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αποχώρησε από το ΔΝΤ για να πάρει στα χέρια της την ευρωπαϊκή οικονομία και το τιμόνι της ΕΚΤ. Την ακολουθεί η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η οποία έχει κηρύξει τον πόλεμο στον Ντόναλντ Τραμπ. Και στην τέταρτη θέση είναι η νεοεισερχόμενη στη λίστα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν. Την πεντάδα των πιο ισχυρών γυναικών κλείνει η Μέρι Μπάρα, που είναι CEO της General Motors.

Την ώρα που η Ανγκελα Μέρκελ αντέχει στην κορυφή, άλλες έκαναν… βουτιά στην κατάταξη με τις πιο ισχυρές γυναίκες, ή εξαφανίστηκαν.

 Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια- μερικές φορές και με εξωφρενικούς ισχυρισμούς- για να αναδείξει την κόρη του, Ιβάνκα Τραμπ, αλλά στο Forbes δεν φαίνεται να πείθονται. Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου υποχώρησε 18 θέσεις και βρίσκεται πλέον στο Νο42 της λίστας.

 Αντίστοιχη «βουτιά» έκανε όμως και η βασίλισσα Ελισάβετ, που υποχώρησε στο Νο38 της λίστας. Βέβαια, ίσως αυτή να είναι η μικρότερη ανησυχία της, μετά τους μπελάδες που της έχει προκαλέσει ο γιος της, πρίγκιπας Αντριου. Εξάλλου, υπάρχουν και χειρότερα. Η Τερέζα Μέι ήταν πέρυσι στο Νο2 της λίστας με τις πιο ισχυρές γυναίκες, αλλά φέτος… εξαφανίστηκε, μετά την παραίτησή της από τη θέση της πρωθυπουργού της Βρετανίας.

 Και η Γκρέτα Τούνμπεργκ στη λίστα

Στη λίστα υπάρχουν επτά γενιές γυναικών. Αν και τελευταία από τις πιο 100 ισχυρές γυναίκες του κόσμου, η Γκρέτα Τούνμπεργκ γράφει ιστορία. Η Σουηδέζα ακτιβίστρια- πρόσωπο της χρονιάς για το περιοδικό TIME- στα 16 της γίνεται η νεαρότερη που μπαίνει στη συγκεκριμένη λίστα.

 Η Τούνμπεργκ είναι μία από τις 23 νεοεισερχόμενες στη λίστα. Μεταξύ άλλων, στην ίδια κατηγορία είναι η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα (Νο15) και η Rihanna (No61).