Ως νόμιμο χαρακτήρισε ο Χ. Ακάρ το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία - Λιβυή για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας να αναφέρει «αυτές ορίστηκαν σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δύο χωρών και σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο κ. Ακάρ ανέφερε πως «το Μνημόνιο αποτελεί σαφή απόδειξη ότι δεν πρόκειται να επιτραπούν τετελεσμένα στην περιοχή».

Παράλληλα, τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένων και των περιχώρων της Κύπρου και των αιθέρων μας», για να προσθέσει πως «η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση».


Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έστειλε το μήνυμα «να μην περιμένει κανείς ότι θα υποχωρήσουμε. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τις απόψεις μας και τις θέσεις μας σε αυτό το θέμα. Δεν εποφθαλμιούμε τα δίκαια κανενός. Όταν λέμε ότι επιθυμούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας και ότι δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή, αλλά ούτε ως υποχώρηση και αδυναμία».