H 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ αναδείχθηκε σε πρόσωπο της χρονιάς 2019 από το περιοδικό TIME. 

Η νεαρή ακτιβίστρια έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή με τον αγώνα της κατά της κλιματικής αλλαγής. Έχει εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους να διαδηλώσουν σε περισσότερες από 150 χώρες.

Τα διεθνή μέσα ωστόσο έμαθαν την 16χρονη όταν «μάλωσε» τους ηγέτες των ηνωμένων εθνών σε συνάντηση του ΟΗΕ για την αποτυχημένη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.

«Είμαστε στην αρχή μίας μαζικής εξαφάνισης και εσείς μιλάτε για χρήματα και οικονομική ανάπτυξη. Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας» είχε πει μεταξύ άλλων στην παθιασμένη ομιλία της.





Η νεαρή ακτιβίστρια επελέγη από το Time επικρατώντας των άλλων πέντε φιναλίστ: του Ντόναλντ Τραμπ, της επικεφαλής των Δημοκρατικών του αμερικανικού Κογκρέσου Νάνσι Πελόζι, του αστεριού της ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ Μέγκαν Ραπίνο, του πράκτορα της CIA που προειδοποίησε για το τηλεφώνημα μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η αποκάλυψη του οποίου οδήγησε στη διαδικασία παραπομπής του Ρεπουμπλικανού προέδρου, και των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ γίνεται 17 ετών τον Ιανουάριο και συνεχίζει ακάθεκτη τον αγώνα της. Πρόσφατα είπε από τη Μαδρίτη ότι οι φωνές όσων απεργούν και διαδηλώνουν για το κλίμα ακούγονται, όμως οι πολιτικοί εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν δράση.

Από την πλευρά του, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, από τους σθεναρότερους προασπιστές του περιβάλλοντος, δήλωσε ότι το περιοδικό TIME έκανε μια «εξαιρετική επιλογή».


Σημειώνεται ότι το περσινό πρόσωπο της χρονιάς ήταν ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι.