Την δική τους απάντηση ετοιμάζονται να δώσουν Γαλλία και Ιταλία απέναντι στην προκλητική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν στέλνοντας στη περιοχή ερευνητικά και πολεμικά πλοία.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» Αθήνα και Παρίσι επεξεργάζονται ένα σχέδιο βάσει του οποίου η Γαλλία θα στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκία και Λιβύης αν ο Τούρκος πρόεδρος κάνει πράξη τα λεγόμενά του και στείλει τουρκικό ερευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης για γεωτρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει στην υποτιθέμενη λιβυκή ΑΟΖ νότια της Κρήτης ερευνητικό πλοίο, τότε ο Εμανουέλ Μακρόν θα δώσει εντολή να μεταβούν στο σημείο γαλλικό ερευνητικό, φρεγάτες ή και άλλα πλοία του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Εξάλλου η Γαλλία μπορεί να στείλει ερευνητικό πλοίο στην περιοχή, καθώς έχει υπογράψει με την Ελλάδα συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Έτοιμη και η Ιταλία να απαντήσει στις προκλήσεις Ερντογάν

Έτοιμη όμως δηλώνει και η Ιταλία να απαντήσει στις προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν καθώς την Τρίτη η ιταλική εφημερίδα La Repubblica έγραφε «η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων. Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι».

Μάλιστα η εφημερίδα στο δημοσίευμά της υπενθυμίζει ότι «από τον περασμένο Οκτώβριο η Τουρκία ξανάρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, σε περιοχή που έχουν εξασφαλίσει η γαλλική Total και η ιταλική Eni». Παράλληλα υπενθυμίζει ιταλικό ανακοινωθέν, το οποίο αναφέρει ότι η φρεγάτα Μartinengo έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας. Πρόκειται για επιχείρηση «περιπολίας της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την παρουσία και την παρακολούθηση των ναυτικών περιοχών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων» .

Η στάση της Ιταλίας και της Γαλλίας επιβεβαιώνουν έμπρακτα και την στήριξη της Ευρώπης προς την Ελλάδα απέναντι στο κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων.

Και καθώς η Ελλάδα έχει επιδοθεί σε ένα διπλωματικό παιχνίδι ως απάντηση στις προκλήσεις των Τούρκων, το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αναφέρει πως υπάρχουν πληροφορίες ότι στη δήλωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης θα χαρακτηριστεί ως άκυρη.
Ειδικότερα, αναφέρεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες του DPA, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη θα στέλνει το σαφές μήνυμα ότι μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο είναι άκυρη από ευρωπαϊκή σκοπιά.

«Το μνημόνιο κατανόησης (...) παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τις τρίτες χώρες», αναφέρει το νεότερο σχέδιο της τελικής δήλωσης, το οποίο βρίσκεται, όπως σημειώνεται, στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.