Σε έναν περίεργο καβγά ενεπλάκη ο Τζο Μπάιντεν, τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (επί Ομπάμα) και υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις εκλογές του 2020. Στη διάρκεια ομιλίας του σε πόλη της Αϊόβα, ο Μπάιντεν είχε έναν εξαιρετικά «θερμό» διάλογο με ηλικιωμένο Αμερικανό που τον παρακολουθούσε στο ακροατήριο.

Ο 84χρονος αρχικά αμφισβήτησε την ικανότητά του να γίνει πρόεδρος σε μια τόσο προχωρημένη ηλικία (ο Μπάιντεν πλησιάζει τα 80) και στη συνέχεια άρχισε να τον κατηγορεί για τις δραστηριότητες του υιού του στην Ουκρανία.

«Στείλατε τον γιο σας εκεί για να αποκτήσει πρόσβαση για τον πρόεδρο ή πωλούσατε πρόσβαση στον πρόεδρο, όπως κάνει και ο τωρινός πρόεδρος» είπε χαρακτηριστικά.

Η αναφορά αυτή εξόργισε τον Μπάιντεν, ο οποίος τον χαρακτήρισε ψεύτη. «Δεν είναι αλήθεια και πρόσεχε τι λες» συνέχισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο νυν πρόεδρος Τραμπ βρίσκεται σε διαδικασία καθαίρεσης, κατηγορούμενος για τα τηλεφωνήματα που έκανε στον πρόεδρο της Ουκρανίας, ώστε να μαζέψει «άπλυτα» για τον υιό Μπάιντεν.

Ο ίδιος ο Τραμπ χαρακτηρίζει «φάρσα» την όλη διαδικασία, υπενθυμίζοντας ότι αυτά τα έκανε ο Μπάιντεν την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος, καλώντας στο τηλέφωνο τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας, ζητώντας να μεσολαβήσει ώστε να μην ερευνηθεί δικαστικά η επιχείρηση αερίου στην οποία εργαζόταν ως σύμβουλος ο γιος του. 

Ο καβγάς όμως συνεχίστηκε, αφού ο Μπάιντεν δεν θέλησε να αφήσει ασχολίαστο το θέμα της ηλικίας. «Δεν κάνω καθιστική ζωή» είπε στον 84χρονο, καλώντας τον να κάνουν επί τόπου ασκήσεις, ώστε να δει ο κόσμος ποιος είναι σε καλύτερη φόρμα. Και ενώ συνεχιζόταν η αντιπαράθεση, ο Μπάιντεν ακούστηκε να τον αποκαλεί «χοντρό». 

Στη συνέχεια βέβαια το επιτελείο του προσπάθησε να διορθώσει την κατάσταση λέγοντας ότι δεν είπε «χοντρός» (fat), αλλά χρησιμοποίησε τη λέξη «fact» (γεγονός).

Φυσικά, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα μπορούσαν να αφήσουν το γεγονός ασχολίαστο. Ο Στιβ Γκεστ, διευθυντής του κόμματος έγραψε στο Twitter: «Ο Μπάιντεν δεν ξέρει πώς να φερθεί στους ψηφοφόρους. Όχι μόνο τον αποκάλεσε ψεύτη, αλλά συνέχισε λέγοντάς τον χοντρό».




Ο άλλοτε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μπήκε δυνατά στην κούρσα για το χρίσμα, καθώς κουβάλαγε μαζί του την αίγλη της περιόδου Ομπάμα. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις ήταν σταθερά μπροστά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του κόμματος, αλλά τους τελευταίους μήνες χάνει διαρκώς έδαφος.

Η δυναμική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν πέρασε σε αρκετές περιστάσεις μπροστά στις προτιμήσεις, ενώ τώρα έχει εμφανιστεί και ο 77χρονος τέως δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ.