Μνημονίο στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα ασφαλείας αποφάσισαν να υπογράψουν την Τετάρτη Λιβύη και Τουρκία όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, μετά από μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη του επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης  Φαγιέζ αλ Σαρράι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Τούρκου προέδρου, η συνάντηση που έγινε στο προεδρικό γραφείο στο Ντολμαμπαχτσέ διήρκεσε περισσότερες από δυο ώρες και έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Όπως αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» σήμερα (28/11) με τίτλο «Στο τραπέζι ο χάρτης της Μεσογείου», το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση μεταξύ Ερντογάν και Φαράζ ήταν η υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Με τη συμφωνία η προσπάθεια της Ελλάδας να εισβάλλει στη Μεσόγειο θα πέσει στο κενό ενώ Τουρκία και Λιβύη θα αποκτήσουν θαλάσσιες αρμοδιότητες στην περιοχή νότια της Κρήτης και γύρω από την Κύπρο», σημειώνει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «μετά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Τι αφορούν τα δύο μνημόνια

Τα δύο μνημόνια  κατανόησης αφορούν, το ένα για την «Συνεργασία σε Ασφαλεια και Άμυνα» και το άλλο τους «Περιορισμούς σε θαλάσσιες δικαιοδοσίες».

Βάσει του «μνημονίου συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών» οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στον θαλάσσιο χώρο, κάτι που προσβάλλει την κυριαρχία της Ελλάδας στη Μεσόγειο.

Αυτή η διεκδίκηση φέρνει την τουρκική υφαλοκρηπίδα ακόμη και νότια της Ιεράπετρας   εξαφανίζοντας όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και στηρίζεται στην εντελώς αυθαίρετη και παράνομη θέση ότι κανένα νησί  δεν έχει δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες έξω από τα χωρικά ύδατα του. Αυτό σημαίνει ότι η Κρήτη δηλαδή δεν θα έχει παρά μόνο την θαλάσσια ζώνη των 6 ν.μ.

map


Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως «η Τουρκία δεν μπόρεσε να καταλήξει σε τέτοιες συμφωνίες με μερικές άλλες χώρες, αλλά μπορεί να το πράξει στο μέλλον».

Το Reuters επισημαίνει πως η συμφωνία μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω διενέξεις σχετικά με την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε εδώ το δημοσιεύμα του Reuters 

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης υπέγραψε νέα στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία, τον βασικό της σύμμαχο στην αντιπαράθεσή της με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, επεσήμανε ότι το νέο πρωτόκολλο αποτελεί «μια πιο ευρεία εκδοχή της ήδη υπάρχουσας στρατιωτικής συμφωνίας-πλαίσιο» μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αλτούν πρόσθεσε ότι η νέα συμφωνία «θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των στρατών μας» και κάλεσε «τις υπεύθυνες πλευρές» να στηρίξουν την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Σάρατζ.

Σκληρή απάντηση Δένδια

Μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας

 

4915032


Αμεση ήταν η αντίδραση του Νίκου Δένδια. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Πρόκειται για μία τελείως αδόκιμη, για να μην πω εκτός κάθε λογικής, απόπειρα να υπάρξει συζήτηση -υποθέτουμε, δεν το ξέρουμε, παρότι ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών όταν τον συνάντησα στη Νέα Υόρκη δεν αρνήθηκε ότι υπήρχαν τουρκικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση- να υπάρξει καθορισμός Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Θα πρέπει να σας πω, συνέχισε ο κ. Δένδιας, ότι «μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί βεβαίως κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης.

Κατά συνέπεια, λοιπόν, νομίζω ότι μια τέτοια προσπάθεια είναι στα όρια της φαιδρότητας και θα ήθελα να σας πω ότι όσον αφορά τη Λιβύη, η χώρα είναι έτοιμη να αποστείλει Πρέσβη στη Λιβύη όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί».

Ξεκάθαρο μήνυμα από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ

Η συμφωνία αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

4959409



Ξεκάθαρο μήνυμα ότι καμιά συμφωνία δεν μπορεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, έστειλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πληροφορίες για υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες

Παράλληλα, ο κ. Γεννηματάς διαμηνύει πως μια τέτοια ενέργεια παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ δεν συμβαδίζει και με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών.

Συγκεκριμένα ο κ. Γεννηματάς υπογράμμισε:

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».

Διπλωματικές πηγές:
Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις γνωστοποιήθηκε η υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες.

1. Ο Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις
2. Υπήρξε δημόσια αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών.
3. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα. Παράλληλα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ έλαβε οδηγίες να ενημερώσει άμεσα την Ε.Επιτροπή και συγκεκριμένα την ΥΕ/ΑΕ κα Μογκερίνι.