Κορυφώνονται οι ζυμώσεις στην Ισπανία για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου. Με δεδομένο ότι τα μόνα κόμματα που μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση είναι οι Σοσιαλιστές (Σάντσεθ) με τους Podemos (Ιγκλέσιας), στα δύο στρατόπεδα έγιναν οι εσωκομματικές διαδικασίες για να εγκριθεί ο «πολιτικός γάμος» των δύο πολιτικών

Στους Podemos, το ποσοστό που ψήφισε ηλεκτρονικά υπέρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση συνασπισμού ήταν συντριπτικό. Αν και η συμμετοχή των εγγεγραμμένων μελών δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή (ψήφισαν 134.760 επί συνόλου 523.807), το 96,8% δήλωσε πρόθυμο να στηρίξει τη νέα ισπανική κυβέρνηση, έναντι μόλις 3% που ψήφισε «όχι».

Ο ίδιος ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε στείλει επιστολή στα μέλη των Podemos, εξηγώντας ότι η συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση απαιτεί υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. 

Και για να προλάβει τότε τους «συντρόφους» που θα αντιδρούσαν, έσπευδε να ανακαλύψει τον εχθρό: «Τα κόμματα της δεξιάς με τα ΜΜΕ και την οικονομική τους ισχύ, θα μας χτυπούν σε κάθε βήμα που κάνουμε, όσο μικρό και να είναι [...] Θα υπάρχουν εκείνοι που θα ξοδεύουν πολλά εκατομμύρια ευρώ και πολλές τηλεοπτικές ώρες, προσπαθώντας να κάμψουν το ηθικό μας, να μας εκνευρίσουν, να μας πείσουν ότι δεν γίνεται» έγραφε.

Και έκλεινε την επιστολή του με ποιητικό τρόπο: «Τα ουράνια κατακτώνται με επιμονή». 

Όλα αυτά έπεισαν τα μέλη του κινήματος που έδωσαν το «πράσινο φως». Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες από τη συμφωνία των δύο εταίρων, ο Ιγκλέσιας θα αναλάβει τη μία από τις δύο θέσεις αντιπροέδρων στη νέα κυβέρνηση και το Κίνημά του τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας (με αρμοδιότητα τα Πανεπιστήμια) και Ισότητας.

Για να ορκιστεί βέβαια η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα. Τα δύο κόμματα θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας, με μόλις 155 από τις 350 έδρες. Με κάποιες προσθήκες μικρότερων κομμάτων, ο αριθμός φτάνει περίπου στις 165 με την απόλυτη πλειοψηφία στις 176 έδρες. 

Στην Ισπανία διεξάγονται δύο ψηφοφορίες για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Στην πρώτη απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία, πράγμα που δεν πρόκειται να συμβεί. Στη δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται περισσότερα «ναι» από «όχι». Αυτό μπορεί να συμβεί αν εξασφαλιστεί ότι κάποιο ή κάποια κόμματα θα επιλέξουν την αποχή στη δεύτερη ψηφοφορία. 

Στόχος: Η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Podemos να ορκιστεί ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου Στ' πριν τα Χριστούγεννα.

Στο επιτελείο του Σάντσεθ ποντάρουν κυρίως στην αποχή από το καταλανικό κόμμα της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC).  Ωστόσο, τα μέλη του ERC που επίσης κλήθηκαν να αποφασίσουν για τη στάση που θα τηρήσουν, έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Θα διευκολύνουν το σχηματισμό κυβέρνησης, εφόσον ξεκινήσει διάλογος Μαδρίτης-Βαρκελώνης για το μελλοντικό καθεστώς της Καταλονίας. Το ERC, το οποίο είδε τις δυνάμεις του να ενισχύονται στις εκλογές του Νοεμβρίου, τάσσεται φανατικά υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Για πολλούς, αν η μελλοντική κυβέρνηση Σάντσεθ-Ιγκλέσιας συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι αναγνωρίζεται de facto «καταλανικό θέμα», που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως διμερές ζήτημα δύο διαφορετικών κυβερνήσεων εντός ισπανικής επικράτειας.