Στους 18 οι νεκροί από τον ισχυρότερο εδώ και δεκαετίες σεισμό που έπληξε σήμερα την Αλβανία, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημίες και παγιδεύοντας ανθρώπους κάτω από τα ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.

Η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών και σημειώθηκε στις 04.00 τοπική ώρα. Το επίκεντρο εντοπίσθηκε σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά των Τιράνων και το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι τραυματίες είναι 600,  τρεις εκ των οποίων σοβαρά.

Σ΄ ένα σύντομο διάγγελμα μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τον καταστροφικό όπως χαρακτήρισε τον σημερινό σεισμό των 6.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Δεσμεύτηκε ότι τα σωστικά συνεργεία θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος. Ο Ράμα ανέφερε ότι μέχρι τώρα απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία 42 άτομα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται εγκλωβισμένα δεκάδες άλλα.

Κάλεσε τον αλβανικό λαό να δείξει ιδιαίτερη αλληλεγγύη, υπομονή και ηρεμία.

Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες προς αρκετές χώρες για την έμπρακτη ετοιμότητα και αλληλεγγύη που δείχνουν στο πλευρό του αλβανικού λαού σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Μεταξύ των χωρών που σπεύδουν να παράσχουν τη δική τους συμπαράσταση, Αλβανός ο πρωθυπουργός ανέφερε τις δύο μονάδες ΕΜΑΚ της Ελλάδας οι οποίες φθάνουν στις σεισμόπληχτες περιοχές οδικώς μέσω Κακαβιάς και αεροπορικώς μέσω αεροδρομίου Τιράνων.

Την ίδια στιγμή ο στρατός κατασκευάζει με σκηνές πρόχειρα κέντρα όπου θα στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός των άστεγων. Όπως είναι γνωστό η επιστροφή στα σπίτια είναι δύσκολη εφόσον ο κίνδυνος παραμένει ορατός λόγω των πιθανών συνεπειών από την μετασεισμική ακολουθία.

Μέχρι τώρα καταγράφηκαν περισσότερες από 25 μετασεισμικές δονήσεις με την εντονότερη εκείνη των 5.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τρεις ώρες από τον μεγάλο σεισμό και 5 Ρίχτερ στις 14.14 τοπική η ώρα.


Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.







Το χρονικό της τραγωδίας

Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει περί τους 300 στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στο Δυρράχιο και το χωριό Thumane, όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Αμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».

Τέσσερα πτώματα ανασύρθηκαν από δύο κτίρια που κατέρρευσαν στο Δυρράχιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, και ένας άνδρας σκοτώθηκε κοντά στη βόρεια πόλη Lezhe.

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στα ερείπια πολυκατοικίας του χωριού Thumane και ένας άνδρας σκοτώθηκε πηδώντας πανικόβλητος από ψηλό όροφο κτιρίου.







Μέλη των σωστικών συνεργείων δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται μία ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.

Ένας άγνωστος άνδρας, που έφερε επίδεσμο στο δεξί μάγουλο, είπε στο τηλεοπτικό κανάλι News24 TV πως η κόρη του και η ανιψιά του είναι μεταξύ των παγιδευμένων σε πολυκατοικία που κατέρρευσε στο Δυρράχιο.

«Μίλησα με την κόρη μου και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο. Είπαν πως είναι καλά και περιμένουν τη διάσωση. Δεν μπόρεσα να μιλήσω στη γυναίκα μου. Υπάρχουν κι άλλες οικογένειες, όμως δεν μπόρεσα να μιλήσω μαζί τους», είπε ο άνδρας αυτός.



albania261119sk2
ktirio-alvania-seismos








Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια. Στο Δυρράχιο κατέρρευσαν πολυκατοικίες. 

Πολλά τμήματα στις περιοχές αυτές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι. Κάτοικοι που τρομοκρατήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βρίσκονται στους δρόμους.

Οι κάτοικοι της πόλης Σιγιάκ είχαν βγει ήδη στους δρόμους, λόγω των συνεχόμενων σεισμικών δονήσεων που είχαν προηγηθεί. Ακολούθησε δέκα λεπτά μετά σεισμός 5,3 βαθμών με επίκεντρο 30χλμ βορειοδυτικά από τα Τίρανα. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε Κατερίνη, Πιερία, Κέρκυρα, Καβάλα και Θεσσαλονίκη. Αισθητός έγινε και σε πόλεις της Βόρειας Μακεδονίας, της Ιταλίας, της Σερβίας, της Βοσνίας, του Κοσόβου και της Κροατίας. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Αλβανίας (RTSH), με ανάρτησή της στο Facebook, ενημέρωσε ότι έγιναν διακοπές ηλεκτροδότησης στην πρωτεύουσα της χώρας, τα Τίρανα.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί σεισμός 4,4 βαθμών, που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Κέρκυρα στις 03:37 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού EMSC), σε υποθαλάσσια περιοχή της Αδριατικής, κοντά στις αλβανικές ακτές. Το εστιακό βάθος του, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 40 χλμ.

Στο Δυρράχιο με τους 150.000 κατοίκους υπήρξαν αναφορές για πανικό των κατοίκων, ενώ ένας ικανός αριθμός εγκατέλειψε τα σπίτια του, υπό τον φόβο ενός νέου μεγαλύτερου σεισμού.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή καταγράφηκαν πολλοί μικρότεροι σεισμοί.

Δείτε εικόνες του από το χτύπημα του εγκέλαδου: